Blog

07.05.2015
09:42

Smoke and mirrors

Jako kouř a zrcadla se ve světě iluzionistů označuje technika odvedení pozornosti, kdy mág náhle zmizí díky zrcadlu otočenému do vhodné polohy během výbuchu obláčku kouře.

Jeden takový mistr techniky odvádění pozornosti sedí na Hradě. Dva dny před předáváním dekretů novým profesorům a pár dnů před svou kontroverzní cestou do Moskvy zveřejnil, že dekrety tří profesorů odmítl podepsat. Poté, co se zvedla očekávaná vlna protestů, doplnil jeho věrný tiskový mluvčí, který kvůli tomu musel odběhnout od studia meziválečných textů, údajné důvody, které prezidenta k tak závažnému kroku vedly.

Můžeme samozřejmě diskutovat o tom, zda jsou dostatečné, nebo se jedná o důvody zástupné. Vzhledem k tomu, jakou toleranci pan prezident vykazuje k bývalým členům StB na pozicích mnohem důležitějších, než je profesor vysoké školy, zdá se minimálně nepravděpodobné, že by se na stará kolena rozhodl bojovat za čistotu profesorského stavu, kdy i jen podezření na zadání si s minulým režimem znamená stop kariérního postupu. V případě docenta Fajta je pak důvodem článek v novinách, týkající se smlouvy, která nebyla podepsána právě proto, že její část, údajně v zahraničí běžná, byla považována za pro naše podmínky nevhodnou.

Můžeme se také přít o to, zda údajná mravní pochybení těchto kolegů znemožňují držení akademické hodnosti. Nejsem schopen posoudit. Ale od toho jsou právě vědecké rady, aby toto posoudily. A pokud tyto rozhodly, že si páni docenti titul profesor zaslouží, neměl by to být prezident, který je bude na základě osobního rozmaru vetovat.

Považuji však za pravděpodobné, že Miloši Zemanovi jsou ve skutečnosti profesoři lhostejní. Zeman si, podobně jako v případě vykonstruovaného napadení novináře, který se nemůže bránit, diktuje témata, která se budou propírat v novinách, o kterých se bude diskutovat. U části voličů mu to jistě zvýší popularitu, ale to nemusí být ten hlavní cíl. Cílem je kouřová clona. V ní skryt odjede do Moskvy diskutovat ekonomické otázky s prezidentem země, která vojensky napadla suverénní zemi sousedící s EU.

Zeman tím také testuje meze své moci, které jsou tak velké, jak velkou odezvu jeho provokace vyvolá. Bohužel vysoké školy nemohou tuto hru nehrát, protože ztrácejí v každém případě. Mohou ale, a měly by, se korektně ohradit, a to včetně navrhovaného bojkotu předávání dekretů.

Především ale musí dál vést diskuzi o významu a důležitosti akademické svobody a svobodného vzdělávání. Kdo předává dekrety, je nakonec svým způsobem jedno, mohly by třeba přijít emailem a profesor by byl stále stejně dobrý nebo špatný učitel. Ale jde o letitou tradici, která přidává akademické hodnosti váhu, ale především je určitým vyjádřením toho, že stát si svých univerzit váží, potřebuje je, a oceňuje jejich – nezávislou – roli ve společnosti. Zrušení tohoto symbolického rituálu kvůli jednomu iluzionistovi by bylo možná přehnanou reakcí, mlčet ale nelze.

Jan Strojil
předseda Akademického senátu LF UP

  •  
  • 1 Komentář(e)
  •  
Marek Jukl
14.05.2015
20:45
Jmenování profesorů co ocenění nezávislosti VŠ?

Kolega Strojil spojuje jmenování profesorů prezidentem republiky s nezávislostí univerzit. Ano, to jistě souvisí, leč dle mého soudu přesně naopak, než autor říká. Byť by obecně bylo přesnější hovořit nikoli o jmenování profesorů (což jistým způsobem naznačuje, že se tím daná osoba stává členem profesorského sboru), ale o přiznání kvalifikace k tomu, aby se daná osoba mohla stát profesorem na některé VŠ), pokládám za hlavní uvědomit si, že nezávislost univerzit na státu není slučitelná (teoreticky a jak vidíme ani prakticky) s tím, aby její profesoři byli jmenování exekutivou (jejíž součástí hlava státu je). Bylo již mnohokrát zdůrazněno - a budu se tedy opakovat - že jmenování profesorů hlavou státu (tehdy skutečně šlo o jmenování členem profesorského sboru) má u nás tradici od doby, kdy univerzity svou nezávislost naopak ztráceli, totiž od doby josefinského centralismu státní moc, kdy byly i učitelé vysokých škol chápáni jako státní zaměstnanci a tak jako byli císařem jmenování např. generálové, začali být jmenováni i oni... Říkají-li Angličané, že nelze koláč současně mít i jíst, můžeme to vztáhnout i na proceduru přiznání profesorské kvalifikace ve vztahu k nezávislosti veřejných vysokých škol na státu...

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět