Blog

21.01.2015
11:41

Co je příčinou terorismu?

Jeden z nejprestižnějších vědeckých časopisů na světě, britský Nature, publikoval 15. ledna rozhovor s antropologem Scottem Attranem o příčinách vzniku terorismu (Looking for the roots of terorism). Je pozoruhodné, že tato vědecky vyspělá debata se naprosto rozchází s primitivní xenofobií, typickou pro český mediální prostor. V Česku se např. rozmohlo heslo, že ne každý muslim je terorista, ale každý terorista je muslim. A co IRA nebo ETA, co Tamilští tygři? Podle dat Europolu v letech 2007-2009 více než 95 procent všech teroristických útoků v Evropě spáchaly nemuslimské separatistické organizace.

Pojďme ale zpátky k vědě a vzdělanosti. Kde podle dostatečně kompetentního člověka jsou pravé příčiny terorismu? Scott Attran argumentuje, že na rozdíl od USA, kde imigranti dosahují průměrný socioekonomický status během jedné generace, v Evropě jsou dokonce ještě po třech generacích na tom hůře než průměrný Evropan. Nicméně bez ohledu na imigranty, mladí lidé v Evropě na tom obecně nejsou dobře (jižní státy EU mají mezi mladými nezaměstnanost až 50 procent). Attran cituje jeden z průzkumů, který ukazuje, že 27 procent mladých lidí ve Francii, nikoli jen muslimů, cítí sympatie k ideologii Islámského státu. Jak je to možné? Attranovo vysvětlení je prosté: „Podívej se, jsi vyloučený, nikdo se o tebe nestará, ale podívej se, co dokážeme my, dokážeme změnit svět.“

Sociální faktory muslimského radikalismu v Česku prakticky nejsou zmiňovány. Přitom naše středoevropská zkušenost s nástupem nacismu a komunismu by nás měla vést k opaku. Proč Němci volili Hitlera a rozpoutali druhou světovou válku? Kdyby nebylo hospodářské krize a bídy v Německu, nebylo by Hitlera ani války. Proč bolševici získali masy lidu v Evropě? Protože tito lidé žili v bídě a vyloučení. Proto po druhé světové válce v Evropě zavládl konsensus, že se musí vzít vítr z plachet nacistům a komunistům pomocí tzv. sociálního státu, který zajistí vyšší míru přerozdělování a všeobecného blahobytu. Dnes jsme na tom ale tak, že podle britské charity Oxfam jedno procento lidí vlastní globálně více než zbylých 99 procent dohromady a tato nerovnost stále roste.

Neschopnost hledat skutečné příčiny terorismu a radikalizace, jako je růst nerovnosti a bídy, a místo toho promítat svůj vztek do rasových a náboženských menšin vede přímou cestou k pogromům, k Osvětimi a ke stalinským monstrprocesům. Je paradoxní, že si stále dokola připomínáme zločiny minulosti a jsme zároveň slepí k tomu, že jejich pravé příčiny se začínají v našich společnostech znovu opakovat. Přitom by stačilo vrátit se k poválečné moudrosti o státu, který přináší blahobyt všem, nikoli jen majitelům účtů v daňových rájích.

Boris Cvek
katedra buněčné biologie a genetiky

  •  
  • 0 Komentář(e)
  •  

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět