Blog

24.11.2014
13:17

Největší deficit polistopadové demokracie

Když se ohlédnu za těmi pětadvaceti lety demokratického vývoje u nás, zdá se mi, že nejhorší chybou byla myšlenka, že stačí zbavit se státního majetku a nechat fungovat tzv. volný trh nebo trh bez přívlastků, který všechno ostatní zařídí.

Friedrich von Hayek, hlavní ideolog volného trhu a kritik státních regulací, ukazuje ve svém díle Právo, zákonodárství, svoboda opak: volný trh je nástroj, který společnost vytváří ke svému ekonomickému a kreativnímu rozvoji tak, že stanoví fair play pravidla a omezuje moc tradičních způsobů myšlení ve prospěch inovativnosti a pokroku. Volný trh nemá sloužit k tomu, že se majetky rozkradou, a pak se korumpuje a brání rozvoji společnosti. Naopak volný trh je výtvor občanské společnosti, rozvinutého práva a veřejného zájmu, který musí být neustále obstaráván, aby nedošlo k jeho degeneraci ve „volnou džungli“ bezcitných predátorů.

Volný trh není úlevou od odpovědnosti, je naopak břemenem, závazkem k ještě větší odpovědnosti a ostražitosti, vyžaduje např. kvalitní zákony na ochranu spotřebitele, insolvenční zákony (které jsou v současné době podle Svazu průmyslu a dopravy zneužívány k rozkrádání zdravých firem), zákony o exekutorech atd. Jestliže si někdo po listopadu 1989 myslel, že veřejnost může zůstat v nové demokracii stejně pasivní, jako byla před tím, a že to za ni volný trh zařídí, krutě se mýlil.  

Boris Cvek
katedra buněčné biologie a genetiky

  •  
  • 0 Komentář(e)
  •  

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět