Blog

25.08.2014
23:14

Novela VŠ zákona

Ve vnějším připomínkovém řízení se nyní nachází léta obráběná, zatracovaná a zase kříšená novela vysokoškolského zákona. Kam má paměť sahá, přežila nejméně pět ministrů školství a nespočet náměstků. Kdo se s její stávající podobou chce seznámit, najde ji mezi vládními dokumenty ZDE. Teoreticky je ještě možno znění některých paragrafů ovlivnit, kdo by tak chtěl učinit, mohu jeho připomínky tlumočit přes Radu vysokých škol (prosím do úterka 2. září). 

Čekají nás některé podstatnější změny, zcela se například přetvoří systém akreditací. Místo spousty jednotlivých oborů bude moci škola získat institucionální akreditaci pro celé oblasti vzdělávání. Vznikne nový Akreditační úřad coby organizační jednotka ministerstva. Vysoké školy budou mít povinnost zavést a udržovat „systém zajišťování kvality a vnitřního hodnocení kvality vysoké školy“. Jak to dopadne v našich podmínkách – jestli poroste spíš kvalita škol nebo množství papírů, je ovšem otevřená otázka. 

Z novely zmizely téměř všechny finanční změny. Školné vzalo za své dávno, nepřežil ale ani návrh kontraktového financování (tedy místo stávajícího porcování částky, které ministerstvu školství daného roku schválí poslanci, by měly školy veřejnoprávní smlouvu zajištěný rozpočet). Dál tedy nejspíš pojedeme podle vzorečků s počty studentů, koeficienty ekonomické náročnosti, mobilitami, přepočtenými profesory, RIVovskými bodíky... 

Kromě větších změn tam najdeme i drobnosti, jedna mě celkem potěšila. Návrhy předkládané akademickému senátu budou muset být na intranetu zpřístupněny všem členům akademické obce. Pokládal bych to za samozřejmé, ale byl jsem překvapen, jak vehementně se tomu někteří naši akademičtí funkcionáři bránili, když jsem je o to požádal.

Připomínkování vysokoškolského zákona mne provází už asi devátým rokem. Převažující dojem za tu dobu je, že výsledky většinou vyšumí. Přesto se mi teď zdá, že má novela poměrně blízko k cílové rovince.

Tomáš Opatrný
Přírodovědecká fakulta UP
místopředseda Rady vysokých škol

  •  
  • 0 Komentář(e)
  •  

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět