Blog

08.06.2014
22:20

Letní filosofická škola

Příjezd profesora Chomského, který strávil celou svou kariéru na MIT, v prostředí bostonské intelektuální elity, do České republiky je podle mne velkou inspirací pro kulturu otevřené, kritické debaty. Chomsky si své místo na jedné z nejprestižnějších vysokých škol nezasloužil konformismem, ba mezi americkou akademickou elitou je konformní postoj politický či akademický obtížné hledat.

Naše historická zkušenost je už od Rakouska-Uherska jiná, nicméně nikdy nebyly v našich zemích asi příznivější podmínky pro změnu, než jsou dnes. Máme velmi snadný přístup k těm nejlepším knihám, vydávaným prestižními univerzitními nakladatelstvími, ba v zásadě velmi snadný přístup ke korespondenci se zámořím, ke stážím, k cestování. To jsou dobré předpoklady pro otevřenou, kritickou debatu, která se ale musí také praktikovat, jinak není možná.

Dovedu si představit, že Chomsky se mohl téměř denně na svém pracovišti nebo na pracovištích, která s jeho MIT spolupracovala, setkávat s těmi nejlepšími mozky na světě, s nobelisty, veřejně vlivnými intelektuály atd. Proto se také stal tím, čím je. Ale i v našich podmínkách existují příležitosti, kdy se člověk může zúčastnit otevřené, kritické debaty s našimi předními mysliteli, jako je třeba Letní filosofická škola v Dubu nad Moravou, pořádaná už mnoho desítek let bratry Flossovými (doc. Karel Floss a prof. Pavel Floss) původně ve městě Sázava.

Já sám se účastnil poprvé v roce 2009 a od roku 2011 pak každý rok. Za hlavní přednost setkání považuji to, že nejde o rutinní akademickou konferenci, nýbrž o neformální, stimulující společenství, založené na otevřené, kritické debatě.

Letos proběhne ve dnech 29. 6. – 5. 7. a jejím tématem má být „Idea řádu v minulosti a současnosti“. Mezi širší veřejnosti známými účastníky (s přednáškou) budou prof. Jaroslav Peregrin. Dr. Jiří Grygar, doc. Ivan Havel, Dr. Martin Škabraha nebo doc. Ilona Švihlíková. Těším se, že se tam třeba potkám i s leckterým čtenářem tohoto blogu.

  •  
  • 0 Komentář(e)
  •  

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět