Blog

11.05.2014
22:30

Proč univerzitní město

Od středy se v Olomouci bude na konferenci nazvané Nové vize městského vládnutí přednášet a debatovat především o dvou věcech. O univerzitních městech a občanské participaci. Stále více obyvatel se stěhuje z venkova do měst, jejich role narůstá a chtějí-li v dostatečné míře zabezpečit kvalitu života, musejí přicházet s inovativními řešeními. Stále větší důraz je kladen zejména na spoluúčast občanů při rozvoji měst, politické řešení již často nestačí.

Univerzitní města jsou specifickou kategorií a oproti jiným mají značnou výhodu. Zároveň však ne každé město, které disponuje univerzitou, musí být městem univerzitním v tom pravém slova smyslu. Záleží na velikosti univerzity, respektive počtu studentů k počtu obyvatel, úspěších univerzity, vědeckém přínosu, publikacích, absolventech atd. Jak víme, Olomouc má v tomto směru obrovský potenciál, její univerzita je v mnoha oblastech lídrem a může ještě posílit.

Před časem v Olomouckém večerníku Josef Tesařík, mimo jiné majitel Moravské vysoké školy Olomouc, prohlásil, že vývoj regionu záleží na inovacích, podpoře malých a středních podnikatelů a že univerzitu má dnes každé větší město. Na ní ekonomicky stavět nelze. Nemyslím si to. Asi bude potřebné vyčíslit znovu i ekonomický přínos univerzity regionu a zjistit, nakolik se odráží ve strategických a rozvojových dokumentech kraje a města. Vždyť například kreativní průmysl (velmi zhruba řečeno kultura) má v ČR větší podíl na tvorbě HDP než automobilový průmysl.

Ale zpět ke konferenci. Říká se, že dobrá rada nic nestojí. Proto jsme pozvali odborníky, kteří se dlouhodobě věnují postavení univerzity ve městech, a to z nejrůznějších aspektů. Bude zde například zástupce evropské sítě univerzitních měst UniTown Gaston Ave, rektor Univerzity v Innsbrucku Tilmann Märk, který bude hovořit o významu univerzity pro středně velká města, nebo nejdéle sloužící evropský rektor Sven Caspersen z Aalborgu. Rád bych ještě zmínil Jaanu Puukku, expertku Evropské komise pro vysokoškolské vzdělávání, profesora Josefa Jařaba představovat nemusím.

Věřím, že na konferenci si najdou čas všichni, kteří pociťují důležitost univerzitního vzdělávání pro společnost, představitelé univerzitních exekutivních orgánů i akademických senátů. Ti mají totiž zásadní vliv na to, nakolik bude Olomouc univerzitním městem. 

Pavel Šaradín
Katedra politologie a evropských studií FF UP

  •  
  • 0 Komentář(e)
  •  

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět