Blog

03.03.2014
13:12

O špinavém zisku a ctihodných tradicích

„Non sordidi lucri causa“, tedy nikoliv pro špinavý zisk – tak u nás slibují absolventi doktorských programů, že budou užívat nauku, kterou nyní ovládají. Ta jim má sloužit k tomu, aby šířili pravdu a její světlo tak zářilo stále jasněji. „Spondeo ac polliceor“ slibují a zavazují se absolventi s prsty na žezle. Třebaže latinsky se slibuje i na většině ostatních našich univerzit, špínu na zisk všude neházejí. 

Není to u nás tak trochu pokrytecké? Univerzita se přece snaží stimulovat své pracovníky i studenty k podnikatelským aktivitám, momentálně třeba běží termín přihlášek do soutěže Podnikavá hlava, náš Vědeckotechnický park se snaží poskytovat podporu těm, kdo s podnikáním chtějí začít. Účelem podnikání je přitom dosahování zisku. Proč jej zatracovat? Z výsledku mohou mít užitek i ostatní – a nejen kvůli daním, které se ze zisku platí. 

Staletá historie, zlatá žezla, ohermelínované taláry a latinské promoční sliby patří sice k hezkým tradicím, ale občas stojí za to zamyslet se, co je pevné a má smysl se k tomu hlásit, a co už je mimo. Je dobře, že se slib lékařů odvíjí od dávné Hippokratovy přísahy, ale dnes už není nutno se při něm dovolávat Apollóna a Asklépia, ani se zapřísahat, že nebudeme lidské tělo řezat. Pokud nechceme, aby naše podnikatelsky úspěšné absolventy hryzlo svědomí, že se zpronevěřili svému univerzitnímu slibu, či nechceme-li z nich vychovávat pokrytce, možná by stálo za to i v našich ostatních tradicích udělat inventuru. 

Tomáš Opatrný
Přírodovědecká fakulta UP

  •  
  • 1 Komentář(e)
  •  
Marek Jukl
05.03.2014
15:26
Podnikavá hlava hryzat svědomí absolventovo jistě nebude

Myslím si, že příslušnou partii promočního slibu je třeba vyložit v její úplnosti. Především:

absolvent se nezavazuje, že nebude vědu užívat pro zisk, ale zavazuje se, že ji nebude užívat pro "špinavý zisk" (stejně jako se v téže větě nezavazuje, že nebude nauku užívat pro dosažení jakékoli slávy, ale toliko "marné slávy").

A to je podstatný rozdíl, kterého si kolega Opatrný patrně nepovšiml, a tedy jím učiněné závěry nestojí na pevném základu.

Slib představuje morální závazek, formuluje ideál, k němuž se má absolvent blížit.

To, že zapovídá "špinavý zisk" není nic špatného. Nedomnívám se, že by nebylo možné v konkrétních případech odlišit "zisk" a "špinavý zisk". Ostatně i samo právo se v některých situacích dovolává norem morálky, když například užívá termínu "dobré mravy", přičemž rozpor s nimi konkrétním způsobem sankcionuje.

Tedy účast v soutěži Podnikavá hlava či využití služeb VTP bezpochyby není tím, co by představovalo rozpor s doktorským slibem :-)

 

Marek Jukl

Přírodovědecká fakulta UP

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět