Blog

16.12.2013
11:40

Koaliční smlouva a věda

Myslel jsem si, že smlouva má být věcná a jasná, že její text je od toho, aby bylo vždy zřejmé, zda smluví strany své závazky plní, či neplní. Body koaliční smlouvy v oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání však vypadají například takto (http://www.novinky.cz/specialy/dokumenty/321999-koalicni-smlouva-cast-7-kvalitni-a-dostupne-vzdelani-podpora-vedy-a-vyzkumu-kultury-a-sportu.html): 

Smluvní strany se zavazují zvyšovat konkurenceschopnost České republiky podporou strategických oborů s bezprostředními možnostmi aplikace, jako jsou biotechnologie, nanotechnologie, biochemie, medicína, informatika nebo strojírenství. Neméně jsou však potřebné i společenskovědní disciplíny, které jsou zaměřeny na kulturu a historii České republiky, na pochopení společenských jevů a tendencí uvnitř české společnosti a vztahu k okolí.

Co z té druhé věty vlastně plyne? Společenskovědní disciplíny jsou „neméně potřebné“, ale jsou smluvní strany vázány k jejich podpoře? Zavazují se, že jejich podporou zvýší konkurenceschopnost ČR? Nebo je to jen chlácholivá věta říkající, že vás – hum-soc sice také potřebujeme, ale podporovat jsme se zavázali jen nano-bio-info? 

Podle ekonomických možností státu se zasadíme o zvyšování mezd zaměstnanců ve školství včetně nepedagogických pracovníků.“ Jak známo, ekonomické možnosti státu lze považovat za nulové, stát je zadlužený, snižovat dluh se nedaří, ale víc se zadlužovat nechceme Takže kdyby tam bylo „podle ekonomických možností státu vyšleme českou delegaci na Mars“, vyšlo by to obsahově nastejno.

Podpoříme posilování kvality v prostředí vysokých škol i Akademie věd ČR a vytváření podmínek umožňujících budování špičkových škol doktorských studií,“ a nebo „podpoříme motivaci studovat přírodovědné a technické obory“. Nikde se však nedočteme, jak konkrétně to chtějí koaliční partneři „podpořit“ a jak se zjistí, že se podporuje, či nepodporuje a smlouva se tedy plní, či neplní. Jak chce vlastně vůbec vláda podpořit motivaci studovat nějaké obory? Třeba vyvěšením plakátů, jak onehdá kterási vláda podporovala zvyšování plodnosti národa vylepováním hesel „přestaňte si dávat bacha, berte si příklad z Bacha“? Asi se máme na co těšit. 

Proč je vlastně koaliční smlouva v oblasti vědy tak blátivá? Kdo četl před volbami programy stran, ví, odkud vítr vane. Jednotlivé odstavce jsou téměř doslova opsané z volebního programu hnutí ANO. To proto, že zbývající dvě strany si o vědě a výzkumu do programu nenapsaly téměř ani řádku (lidovci si tam napsali podporu výzkumu a vývoje v oblasti vytápění, socialisti ambici odbourat bariéry přenosu poznatků do praxe – a tím to měli v podstatě odbyté). Pro hnutí ANO to psal profesor Zlatuška, který těmi obecnými odstavci naředil svou vlastní agendu: má pifku na některé členy Rady pro výzkum a chce je vyměnit (koaliční smlouva: „transformujeme Radu pro výzkum, vývoj a inovace“), velmi fandí open-access publikování (koaliční smlouva: „posílíme odpovědnost za výsledky dosahované ve výzkumu a vývoji za veřejné prostředky, včetně zpřístupňování výsledků v souladu s požadavky EU“) a je miláčkem velení Akademie věd, protože bojuje za jejich sen nechat si zakreditovat doktorské programy (koaliční smlouva: výše citované „vytváření podmínek umožňujících budování špičkových škol doktorských studií“).

Je zajímavé, že se do smlouvy nedostal jeden velmi konkrétní a kvantifikovaný bod, který naleznete úplně na konci volební stránky hnutí ANO (http://www.anobudelip.cz/program/): „Vrátíme prestiž českému školství, zdvojnásobíme finanční prostředky na vědu a výzkum“. Udělat z 26 miliard, které dnes jdou ze státního rozpočtu do výzkumu, dvojnásobek za jedno volební období, to by byl skutečně husarský kousek. Nevím, jakým nedopatřením se těm, kdo chtějí řídit stát jako firmu, toto jediné konkrétní opatření do smlouvy prosadit nepodařilo. 

Tomáš Opatrný
přírodovědecká fakulta

  •  
  • 0 Komentář(e)
  •  

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět