Blog

15.11.2013
18:12

Ad 17. listopad

Myslím, že nemusíme 17. listopad 1989 oslavovat stejným způsobem, jako jsme kdysi museli oslavovat VŘSR – že ta polistopadová změna není v nahrazení jednoho data jiným a jedné orientace opačnou, nýbrž ve způsobu myšlení, v míře otevřenosti a kritičnosti.

Svoboda není v tom, že chválíme existující společenské zřízení, to se dělalo za všech režimů, svoboda je v tom, že můžeme kritizovat existující společenské zřízení a měnit ho proti vůli těch, kdo vládnou. Je otázka, zda se nám to po listopadu 1989 podařilo, nebo zda naopak – řečeno slovy Karla Kryla, která pocházejí z jeho písně „Demokracie“ z roku 1993 – „ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou / ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce“.

Je otázka, zda poctivá práce a fair play jsou v polistopadovém vývoji opravdu to, co přivedlo lidi k ekonomické a politické moci, zda právní stát zvítězil nad bezprávím a zlodějinou, nebo zda se po více než dvaceti letech neprobouzíme do kocoviny ze svobody, která nikdy nebyla svobodou, nýbrž pouze volnou džunglí po pádu železné opony a vlády jedné strany.

Švýcarský soud nám v tomto ohledu dal nedávno jasný signál, co to znamená právo a právní stát, co to znamená, když se řekne „co bylo ukradeno, musí být vráceno“.

Boris Cvek
katedra buněčné biologie a genetiky

  •  
  • 0 Komentář(e)
  •  

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět