Blog

20.05.2013
09:06

Putna, slušnost a akademické svobody

Chtěl jsem původně psát zcela nudný blog o podpoře vědy na UP, avšak páně prezidentův zásah do akademických svobod, jeho svérázný výklad ústavy a ještě svéráznější vysvětlení jeho úmyslu nejmenovat doc. Martina C. Putnu profesorem mne přimělo ke změně tématu. Ponechám stranou popis celé záležitosti, která je od minulého týdne notoricky známa a ze všech stran hojně okomentována. Soustředím se na jedinou věc.

Všiml jsem si nepřehlédnutelných a okamžitých reakcí českých univerzit, které vesměs reagovaly příkrým odmítnutím prezidentova činu i jeho pohnutek. Takřka vzápětí byl vytvořen facebookový profil „Akademická svoboda mi není Putna“ nabízející komentáře akademických a vědeckých elit této země a rektor Jihočeské univerzity dokonce umístil své provolání na hlavní webovou stránku univerzity. Na webovkách UP, na facebooku či na Žurnálu UP online jsem však nalezl zcela jiné informace. Namátkou vybírám z titulků v neděli večer 19.5.: Na Světě knihy triumfoval olomoucký atlas, Historicky první půlení děkana na univerzitě, Univerzita celý den sportovala, Výstavy v režii studentů historie, Do zahrady nejen za kouzlem rostlin. Po horečném googlování jsem přece jenom našel blog Tomáše Opatrného, který se k situaci vyjádřil (díky Tome, předběhl jsi mne). Tato skutečnost mne přiměla k přemýšlení, zdali Olomouc není příliš daleko od centra dění, zdali nezůstáváme neteční k plíživému a téměř nepostřehnutelnému úsilí o oklešťování svobod(y), a konečně zdali případ Martina C. Putny není tou kauzou, kvůli které by měla být vystavěna pevná a neprostupná zeď zdvořilého, slušného, ale nesmlouvavého odporu akademického světa vůči svévoli? Putnův případ je totiž případem nás všech. Osobně mám za to, že je znakem slušné společnosti zastat se člověka, jenž je nespravedlivě osočován, navíc prostřednictvím věcně nesprávné a irelevantní argumentace. Zaujme Univerzita Palackého k celé věci nějaký postoj?

Jaroslav Miller
Vedoucí katedry historie FF UP

  •  
  • 4 Komentář(e)
  •  
Lukáš Merz
20.05.2013
11:10
V očekávání jasného stanoviska UP

Zcela souhlasím, že Univerzita Palackého by neměla zůstat stranou tohoto zásadního sporu a očekávám stanovisko AS UP nebo Vědecká rady. Jsem přesvědčen, že jde o svévolný akt prezidenta, hrubý zásah do akademických svobod a o výsměch Vědecké radě UK.

Patrik Matyášek
21.05.2013
15:15
Prof. Putna, K.B.

Vědecká rada UK je na řadě, aby se vyvrátila pochybnosti o tom, zda posuzovala kromě specifické odbornosti také komplexní lidskou profesuru kandidáta.

Je prezidentské právo jmenovat profesora pokračováním náležité evaluace, anebo je prezident pouhým ceremoniálním doručitelem rozhodnutí vědecké rady VŠ? Měl se pan Putna radovat, že jeho na veřejnosti prezentované obscénní chování ušlo pozornosti Vědecké rady UK?

Z čistě lidského hlediska bych mu tu radost raději nedopřál.

A až ze zákona jednou vypadne prezidentská záchranná brzda, budeme se pak již moci spoléhat jen na morální a odbornou integritu členů akademických orgánů. Až budoucnost po takové legislativní změně ukáže, zda si Putnové budou moci ke svým titulům připojovat i tituly "katolická b...",zkratka "K.B."

Vladimír Kubák
21.05.2013
15:55
Prof. Putna, K.B.?

Váš komentář, pane Matyášku, krásně ukazuje příklad toho, o čem psal dr. Cvek v minulém blogu - abych citoval: "...v čem je nevědomost nebezpečná: nikoli v tom, že nevíme, ale v tom, že si myslíme, že víme, a víme přitom špatně." A číní tak mnozí kolem, jak vidno, i v akademickém prostředí. Docentu Putnovi je vyčítáno obscénní chování, bez jakékoli znalosti a pochopení kontextu. Nápisem "Katolické buzny zdraví Bátoru" reagoval na vyjádření tehdejšího poradce ministra školství, který toto slovo veřejně použil pro označení homosexuální menšiny. Ale na pana Bátoru si dnešní kritici už nevzpomenou, jenom jim matně ulpěl v paměti jakýsi obscénní nápis.

Radmila Pavlíčková
22.05.2013
09:23
A.S.

Milý pane kolego, nerozumím termínu komplexní lidská profesura ani výrazu obscénní chování v souvislosti s homosexualitou. Že by pan prezident měl být záchrannou brzdou čehokoli, mne upřímně děsí.

Podstatné je, zda se na svobodných univerzitách pohybují kvalifikovaní, vzdělaní, inspirující, tolerantní, kreativně a svobodně myslící lidé a zda jim stojí za to své svobody (nejen ty akademické) aktivně hájit.

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět