Blog

21.12.2012
10:18

Čas Vánoc

Vánoce a vánoční svátky jsou v životě univerzity spjaty s koncem výuky v zimním semestru a krátkým oddechovým časem před zimní sklizní znalostí a dovedností našich studentů. V letošním roce nám kalendář, harmonogram akademického roku, umožnil vánoční svátky prožívat o týden dříve a tím i o něco klidněji.

Moudrý kalendář anebo chod dějin nám tím i letos připomněl, že vedle profánních, všedních chvil každodenního života nastává čas sakrální, sváteční, kdy máme konat jiné činnosti než po zbytek roku. Objevil se prostor zamýšlet se nad sebou a našim společným bytím ve společnosti, nejen v té abstraktní společnosti vymezené státními hranicemi či občanstvím, ale ve společnosti lidí, s nimiž se každý den setkáváme, ale nemáme na sebe čas.

Čas na setkávání s kolegy a studenty mimo pracovní povinnosti, čas na debatu nejen o úkolech a termínech, plnění a zpoždění. Čas věnovaný našim blízkým, našim rodinám, všem těm, kteří nepatří do našich pracovních a studentských životů, ale do našich životů lidských.

Předvánoční shon související v práci s vyúčtováním projektů, splněním povinností a úkolů již končí a stejně tak i jeho obdoba v našich soukromých životech spojená s nákupy a přípravou domácností na příchod Vánoc.

Přeji proto všem, kdo své žití mají spjaté s naší univerzitou, ale i všem jejich blízkým, aby pravý vánoční čas prožili jinak než ten běžný, aby jej odlišili od většiny profánního roku a naplnili jej sakrálnem, vždyť od něj Vánoce v křesťanské tradici pocházejí, ačkoli význam uvedených kategorií vnímám šířeji, v intencích děl autorů jako je Émile Durkheim či Mircea Eliade.

Krásné a poklidně prožité vánoční chvíle s nejbližšími nám všem přeje Miroslav Dopita, předseda Akademického senátu Univerzity Palackého

  •  
  • 0 Komentář(e)
  •  

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět