Blog

16.10.2012
13:42

Mix spokojených studentů a profesorů

Hospodářské noviny před časem zveřejnily hodnocení vysokých škol. V oblasti chemie získala v konkurenci pěti fakult prvenství chemie pěstovaná na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Podle autora tohoto srovnávání bodovala olomoucká chemie především ve vědě. Chemie byla v Olomouci ale velmi dobrá vždy, je to výsledek letité práce.

Na druhé straně by se aktuální vítězství v žebříčku Hospodářských novin nemělo přeceňovat. Nevím, jestli jsou taková hodnocení vůbec dobrá. Vzpomínám si, že před pěti či šesti lety vyšel v jednom z našich médií podobný text, ale s přesně opačnými výsledky. Pamatuji si, jaké tento text vzbudil emoce. Pro mne je podstatné, aby na fakultě pracovali spokojení lidé, aby zde studovali posluchači, kteří skutečně chtějí studovat chemii. Jsem přesvědčen, že především tento pomyslný mix pak rodí pozitivní výsledky.

Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého dnes existuje pět kateder chemie a všechny jsou velmi kvalitní. Chemie zde byla dobrá už v době, kdy jsem zde studoval analytickou chemii. Naši profesoři nás vedli k tomu, abychom v jejich činnosti pokračovali. To považuji za důležité, v tom vidím bezesporu základ. Není náhoda, že právě na katedrách chemie působí v Olomouci vůbec nejmladší profesorský sbor v tuzemsku. Zdejší chemické obory vedou ve většině případů naši absolventi. A mladý profesorský sbor má jistě i pozitivní vliv na studenty.

I když středoškoláky obecně přírodovědné a technické obory dnes netáhnou, chemie takové problémy nemá. Zájem o studium chemie je v Olomouci stabilní a neklesá. Výsledkem letité práce chemiků jsou i tři nově vznikající centra vědy a výzkumu na Univerzitě Palackého, které se zabývají biotechnologií a zemědělským výzkumem, vývojem high-tech technologií a jejich transferem do medicínské, průmyslové a environmentální praxe nebo výzkumem molekulární podstaty nádorových a infekčních onemocnění. Na jejich řešení se podílejí všechny katedry chemie.

Velké pozitivum Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého se obecně spatřuje také v tom, že dokáže oslovit věkově rozmanitou veřejnost. Máme řadu programů, které jsou zacíleny na děti, žáky základních i středních škol. A pro ně všechny začíná Univerzita Palackého ve spolupráci se statutárním městem Olomouc a Olomouckým krajem budovat interaktivní návštěvnické centrum Pevnost poznání. Jsem přesvědčen, že je tato činnost pro naši univerzitu velmi důležitá. Kdybychom totiž veřejnost nedokázali oslovit, měli bychom jistě problémy. A možná by se to odrazilo i v celostátním hodnocení.

Juraj Ševčík
děkan Přírodovědecké fakulty UP

  •  
  • 0 Komentář(e)
  •  

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět