Blog

17.09.2012
00:54

Kvantová fyzika a selský rozum

Vážené studentky a studenti, členové akademické obce, zaměstnanci Univerzity Palackého, kolegyně a kolegové, vstupujme do akademického roku 2012/2013. Při této příležitosti vám všem chci co nejsrdečněji popřát hodně úspěchů ve studiu, v pedagogické i vědecké práci, pevné zdraví, spokojenost v pracovním i osobním životě.

Zvláště srdečně chci v naší akademické rodině přivítat nově přijaté studenty a studentky. Blahopřeji jim všem, že si zvolili Univerzitu Palackého v Olomouci jako místo svého dalšího vzdělávání. Doufám, že univerzita a její pracovníci vrchovatě naplní jejich představy o univerzitním studiu.

Milí studenti a studentky, v příštím roce si budeme připomínat 440 let univerzitního učení v Olomouci, tak buďte náležitě hrdi na svoji příslušnost k akademické obci této starobylé univerzity.

Otázku, co nadcházející akademický rok přinese, si v těchto dnech pokládají nejen nově přijatí studenti a studentky, ale i ti zkušenější a ostřílenější. Tato otázka zaměstnává i všechny pracovníky Univerzity Palackého. Ve všedním životě univerzity se v minulých dvanácti měsících odrážela „blbá nálada“ české společnosti a také narušení funkčnosti řady státních orgánů. Za vším tím, jak ukazují dnešní dny, stojí korupce a diletantismus. Naší společnosti chybí úcta, pokora a často také zdravý selský rozum.

Ve své podstatě se příroda a vesmír řídí zákony kvantové mechaniky, které se tak trochu zdravému selskému rozumu vymykají, nezavádějme však tyto zákony do našich každodenních pracovních kontaktů, jednání a rozhodnutí. Mohu snad říci, že i přesto Univerzita Palackého v minulém období obstála v podstatě se ctí. Mohu říci i standardní frázi: „Univerzita Palackého je ekonomicky stabilní institucí a úspěšně se vyrovnává s ekonomickou, politickou a společenskou situací v naší zemi.“  A je to pravda, víceméně úspěšně překonáváme úskalí ekonomické krize posledních let.

Za 440 let své existence univerzitní učení v Olomouci překonalo celou řadu daleko větších krizí a problémů. Osobně mám dojem, že snad ani žádná krize není. Je vůbec to, co nám prezentují sdělovací prostředky, nějaká krize? Není krize současnosti někde uvnitř v nás? Žijeme v době materiálního blahobytu, obklopujeme se nejrůznějšími reálnými i virtuálními věcmi, které náš život dělají příjemným. Naše krize je možná v tom, že už po ničem netoužíme, nic nám ve své podstatě nechybí. Dovolím si citovat z knihy Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla: „Jediné, čeho máme nedostatek, je nedostatek samotný. (…) Nedostatek si musíme uměle vytvářet. Jen v nedostatku je totiž dobrodružství, a tím pádem i zábava, život.“

Věřím, že i v tomto čase je naším dobrodružstvím poznávání. Nikdy nekončící poznávání jak přírody, tak i lidského nitra, které již téměř půl tisíciletí na univerzitní půdě provází naše předchůdce, provází nás a bude jistě provázet i naše následníky.

Kolegyně a kolegové, přeji vám úspěšný nadcházející akademický rok, pevné zdraví, dostatek vůle a sil pro naplnění pracovních i osobních cílů. Především studentům přeji co nejlepší studijní výsledky, kvalitní mezilidské vztahy a schopnost užít si nádherná studentská léta na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Miroslav Mašláň
rektor Univerzity Palackého v Olomouci

  •  
  • 0 Komentář(e)
  •  

Pro komentování musíte být přihlášeni.Přihlaste/zaregistrujte se

zpět