Blog

13.09.2013
10:19

Excelentní univerzita

Milé studentky, milí studenti, členové akademické obce, kolegyně a kolegové, při zahájení nového akademického roku 2013/2014 vám chci popřát hodně úspěchů ve studiu, v pedagogické i vědecké práci, pevné zdraví, spokojenost v pracovním i osobním životě. Srdečně blahopřeji všem nově přijatým studentkám a studentům, kteří si zvolili Univerzitu Palackého v Olomouci jako místo svého dalšího vzdělávání, k jejich studijní volbě. Doufám, že univerzita a její pracovníci vrchovatě naplní jejich představy o univerzitním studiu.

Počátek začínajícího akademického roku bude poznamenán několika...

13.09.2013
10:18

Univerzita aneb Jak je důležité míti peníze

Se zájmem jsem si nedávno prostudoval čerstvá statistická data (The Wall Street Journal, 23. 7. 2013) ukazující strukturu individuálních výdajů na univerzitní studium v USA. Podle nich financují američtí studenti svá vysokoškolská studia primárně prostřednictvím poskytnutých grantů a stipendií, které tvoří přibližně jednu třetinu všech individuálních výdajů na univerzitní vzdělání. Pouze z jedné čtvrtiny jsou přitom náklady na studium pokryty z rodinných úspor, přičemž zbytek financování připadá na různé druhy bankovních půjček. 

Srovnal jsem americká data s údaji pro jednotlivé...

10.09.2013
08:48

Ze zbrojnic udělejte biblioték...

Tento imperativ dekoruje dlažbu v obou průchodech Tereziánské zbrojnice, někdejšího dělostřeleckého arzenálu (vybudovaného v letech 1768–1769 a do roku 1778 přestavovaného), poté kasáren a po rekonstrukci od října 1999 sídla Ústřední knihovny Univerzity Palackého v Olomouci, dalších centrálních zařízení této univerzity a restaurace Zbrojnice. Je zde též uveden autor výše citovaného výroku s názvem díla, z něhož výrok pochází: J. A. KOMENSKÝ – KŘIKY ELIÁŠOVY. Nebude snad neužitečné pojednat o kontextu nápisu, denně pošlapávaného desítkami studentských i nestudentských nohou. Koho...

04.09.2013
07:58

O vědě a umění

Americký deník Christian Science Monitor, jehož redaktoři získali již několik Pulitzerových cen a v jehož ohnisku zájmu je podle mých zkušeností mimo jiné vzdělávání, rovnost a systémová pomoc chudým a bezbranným, vydal 2. září u příležitosti začátku školního roku sérii článků Global education lessons.

První z těchto článků, který nese název Singapore leads in STEM, now takes on the arts, se v deníku věnuje velmi úspěšnému Singapuru, jedné ze světových velmocí ve vzdělávání v přírodních a technických vědách a matematice (STEM). Přes své vynikající výsledky ve STEM si Singapur...