Peter Tavel převzal děkanský řetěz a složil slavnostní slib

Inaugurace děkana cyrilometodějské teologické fakulty Petera Tavela.
Fotogalerie: Vladislav Galgonek
úterý 17. února 2015, 14:21 - Text: Velena Mazochová

Peter Tavel byl dnes slavnostně uveden do funkce děkana cyrilometodějské teologické fakulty. Ve slavnostní dvoraně Arcibiskupského paláce v Olomouci složil inaugurační slib a z rukou rektora Jaroslava Millera obdržel děkanské insignie.

Vedení fakulty převzal nový děkan s úctou, obdivem a respektem k vědeckým a pedagogickým výsledkům, ke kterým ji dovedlo předchozí vedení. Teologickou fakultu označil za citadelu chránící teologická studia jako rodinné stříbro a její úlohu v převážně ateistickém prostředí považuje za silnou výzvu. Zároveň poukázal na rizika, vyplývající z uspokojení s dosaženým status quo, které může vést k postupnému úpadku.

Lehká kavalerie, inkarnace hodnot a člověk jako lidská bytost

 Prof. Ing. Mgr. et Mgr. Peter Tavel, Ph.D. (*1966)

Je absolventem oborů pozemní stavby na Stavební fakultě Vysoké školy technické v Košicích, psychologie na Filozofické fakultě a teologie na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého. V roce 2009 se stal docentem klinické psychologie. Absolvoval psychoterapeutické vzdělání na Pražské vysoké škole psychosociálních studií a roční vzdělání zaměřené na paliativní péči a doprovázení umírajících pacientů v Rakousku.  Loni v prosinci byl jmenován profesorem v oboru Klinická psychologie.

Ve své odborné práci se věnuje výzkumu psychologie zdraví, gerontopsychologie a spiritualit. Na svém kontě má více než sto odborných vědeckých publikací. Je členem prestižních odborných společností a řešitelem nebo spoluřešitelem více než deseti výzkumných projektů. 

Na Univerzitě Palackého působí jako vedoucí Institutu sociálního zdraví (OUSHI), který se věnuje výzkumu a vzdělávání v oblasti zdraví se zvláštním důrazem na sociální determinanty. Je členem národního týmu mezinárodní výzkumné studie Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) k problematice životního stylu u dětí a národním koordinátorem metodologie DIPEx vyvinuté v Oxfordu, která je zaměřená na zkoumání prožívání nemoci u pacientů s jednotlivými diagnózami.

Na Pražské vysoké škole psychosociálních studií zastává funkci prorektora. Jako řeholník dominikánského řádu působí ve farnostech v okolí rakouského Retzu a ve slovenské dominikánské komunitě zodpovídá za vzdělávání a osobnostní rozvoj kněží. 

„Vedle dobře zorganizované, stabilizované a kompaktní obraně rytířů citadely potřebujeme lehkou jízdu - kavalerii pružných jezdců, kteří vyjíždějí na koních mimo bezpečný a osvědčený systém, přiměřeně riskují a snaží se dělat věci nově. Potřebujeme objevné výjezdy a odvážně nacházet nové zdroje i za cenu odřenin či modřin,“ zdůraznil příměrem Tavel.

V souvislosti se současnými trendy spojenými s granty a zatěžující administrativou připomněl vzdalování od výchozích idejí univerzit. „Přiznejme si, že jejich dnešní směřování a rozhodování jsou determinována více pragmatismem a financemi než hledáním moudrosti,“ podotkl Tavel. Dané realitě se však podle něj fakulta nevyhne, je proto nutná „změna nastavení optiky“. „Jde o inkarnaci hodnot, kterým věříme, do nových podob,“ doplnil Tavel.

Ve vztahu k narůstající specializaci jednotlivých vědních disciplín, jejich stále výraznějšímu vzdalování a „drobení“ množství poznatků zdůraznil nutnost holistického pohledu na člověka. Zejména v humanitních a aplikovaných vědách podle něj roste potřeba vidět problémy z hlediska více dimenzí včetně spirituálního rozměru. „Jde o to přistupovat k člověku jako k lidské bytosti, nikoli jako k objektu vnímání, navíc jen z určitého zúženého pohledu. Vyžaduje to nové přístupy k vnímání člověka. Věda a její metodologie se stává novým druhem umění,“ objasnil Tavel.

(Celý projev Petera Tavela ZDE)

Kreativita, vytrvalost a věrohodnost

Odstupující děkanka Ivana Vlková, která vedla fakultu ve dvou předcházejících funkčních obdobích, přirovnala současnou akademickou práci na teologické fakultě k práci na zahradě. „S každou generací se vrací jaro a je třeba opakovaně sázet, dbát o přísun vláhy a živin a nepřehlížet plevel,“ uvedla Vlková. Příměr vztáhla i na současnou společnost, na jejíž problémy nelze nereagovat. „Je obohacována plody nového poznání a vybroušenými interpretacemi napříč vědními obory, zároveň drasticky selhává paměť a bují předsudky a primitivní výklady. Rozevírají se tak nůžky mezi tím, k čemu dospívá akademické poznání a tím, co hýbe davy – plevel je tu zase,“ zdůraznila Vlková. 

Namísto pesimismu a rezignace však v dané situaci vidí příležitost pro fakultu, která pěstuje teologii a nabízí fundované odpovědi na aktuální otázky současnosti. „Neočekává se od nás nic menšího, než abychom byli ve své práci a působení kreativní, vytrvalí a věrohodní. Ke zkušenosti zahradníků patří i to, že semeno má sílu se v půdě uchytit a růst, i když to člověk nemá pod kontrolou. Má tedy cenu opakovaně nabízet své síly ke kultivaci, výchově a vzdělávání s těmi prostředky, kterých jsme dosáhli, “ uvedla Vlková.

Rektor Jaroslav Miller ocenil dosavadní přínos bývalé děkanky pro rozvoj teologické fakulty udělením Pamětní medaile UP. „Odevzdáváte fakultu ve vědecky, ekonomicky i pedagogicky stabilizovaném stavu. Jsem si jist, že nastupující pan děkan bude ještě dlouho sklízet sladké ovoce, které jste pěstovala ve své zahradě,“ doplnil rektor.

Šestý děkan v novodobé historii

Peter Tavel byl inaugurací potvrzen ve funkci, do níž jej loni v březnu zvolil fakultní akademický senát. Děkanského úřadu se ujal 14. září minulého roku převzetím jmenovacího dekretu od rektora Jaroslava Millera po udělení souhlasu vatikánské Kongregace pro katolickou výchovu - nihil obstat - „není námitek“.

Funkční období nového děkana je vymezeno lety 2014–2018. Ve funkci vystřídal dosavadní děkanku Ivanu Vlkovou, která vedla fakultu od roku 2006. V novodobé historii Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého stálo v jejím čele pět děkanů. Od znovuobnovení v roce 1990 ji řídili Vojtěch Tkadlčík, Ladislav Tichý, Pavel Ambros a Petr Chalupa.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.