Akademická obec přijala do svých řad studenty prvních ročníků teologické fakulty

Imatrikulační sliby složili studenti prvních ročníků v nové aule teologické fakulty.
Fotogalerie: Velena Mazochová
středa 31. srpna 2016, 07:33 - Text: Velena Mazochová

Slavnostním aktem imatrikulace včera prošli první studenti přijatí ke studiu na cyrilometodějské teologické fakultě v akademickém roce 20106/2017. Do svazku univerzity přibylo téměř čtyřicet nových posluchačů oborů Katolická teologie, Teologická studia a Sociální pedagogika. Další složí imatrikulační sliby příští týden.

V nové fakultní aule studenty přivítal proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti Petr Chalupa, který jim připomněl, že zapsáním do univerzitní matriky vstupují do nové životní etapy se všemi právy a povinnostmi, které statut studenta přináší.

„Univerzita už dnes nemá velkou tlustou knihu, kam bychom vás zapisovali. Vše se digitalizuje, a i matrika studentů se vede v elektronické podobě. Ale jak už jste z virtuálního světa zvyklí: kdo jednou někde zanechá nějakou stopu, už ji za sebou nikdy nesmaže,“ zdůraznil proděkan. „Přeji vám, abyste vždy dokázali správně využívat všech práv studentů, kterých v tomto okamžiku nabydete, a abyste zároveň nezanedbávali povinnosti, které ze skutečnosti být studentem vyplývají. A přeji nám všem, abychom se po nějaké době mohli sejít při podobné slavnostní příležitosti, kdy vám předáme osvědčení o absolvování vysokoškolského vzdělání,“ uzavřel Petr Chalupa.

Imatrikulační slib složila i Vanda Petřkovská, která se tak stala studentkou bakalářského oboru Sociální pedagogika. „Byl to hlavní obor, na který jsem se hlásila. Na studium se určitě těším,“ prohlásila. Ke studiu stejného oboru se zapsala i její nová spolužačka Adéla Sedlářová. „Původně jsem chtěla studovat předškolní a mimoškolní pedagogiku, ale dostala jsem se až sem. Teď mne čekají tři roky a potom uvidíme, třeba budou ještě další dva,“ uvedla.

Spolu s ostatními imatrikulovanými studenty oboru Sociální pedagogika se obě dvě setkaly ještě téhož dne odpoledne – na srazu ve Zlíně. Všichni se odtud společně vydali na adaptační kurz. „Tradičně se jezdí do Fryštáku, do Domu Ignáce Stuchlého, střediska salesiánů, kde je pro studenty připraven hodně ´výživný´ program. Cílem je, aby se poznali, dověděli se něco o fakultě i o tom, co je čeká,“ prozradila garantka oboru z katedry křesťanské výchovy Petra Potměšilová.

Imatrikulační akty budou pokračovat koncem příštího týdne, kdy se ke studiu slavnostně zapíšou studenti prvních ročníků dalších oborů teologické fakulty. V novém akademickém roce by na ní mělo začít studovat téměř pět set nových posluchačů. Budou mezi nimi i úspěšní absolventi druhého kola přijímacího řízení, které proběhlo v tomto týdnu na Caritas - Vyšší odborné škole sociální Olomouc.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.