První akce Jean Monnet Centre of Excellence: Debatu s Pavlem Teličkou si nenechalo ujít na 170 studentů

Pavel Telička nejčastěji odpovídal na otázky kolem migrační krize.
Foto: Eva Hrudníková
čtvrtek 5. listopadu 2015, 09:35 - Text: Eva Hrudníková

Nové Jean Monnet Centre of Excellence při Univerzitě Palackého má za sebou první akci pro veřejnost. Na jeho pozvání přijel tento týden na právnickou fakultu europoslanec Pavel Telička. Debaty se zúčastnilo na 170 zájemců, většina z řad studentů práv.

„Děkuji za příležitost přijít na akademickou půdu. Setkání s mladými lidmi mě nabíjí a současně je pro mě podnětem k zamyšlení,“ řekl Telička. Besedu pořadatelé nazvali Současnost a budoucnost Evropské unie očima poslance Evropského parlamentu. Telička na úvod přiznal, že Unie není v dobré kondici. Krize ať už řecká, nebo migrační podle něj poukazuje na unijní slabiny.

Téma současné migrační krize dominovalo celé debatě. Telička se vyjádřil například i k otázce kvót. „Podle mě nejsou v této fázi řešením. V poslední době nic tolik nepolarizovalo Unii jako právě kvóty. A priori je neodmítám. Určitý smysl mají ve chvíli, kdy bude migrační krize pod kontrolou,“ nastínil europoslanec a historicky první český eurokomisař. Na řadu se dostaly i otázky týkající se zabezpečení státních hranic, energetické politiky nebo federalizace Unie.

Setkání moderovala vedoucí Jean Monnet Centre of Excellence Naděžda Šišková. „Debata byla podle mě plodná a zajímavá. Pro studenty mohla být i motivací ke studiu evropského práva,“ zhodnotila Šišková.

Elitní Centre of Excellence v oboru evropského práva, které má celouniverzitní působnost, vzniklo na právnické fakultě teprve nedávno, a to díky grantu Evropské komise. V Česku jde o ojedinělou instituci speciálně zaměřenou na klíčové právní problémy Evropské unie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.