Zkušenost z Washingtonu: úspěchu se dosahuje půl roku před soutěží

Účastníci mezinárodního kola se svým pedagogickým doprovodem. Zleva: Vuk Đukić, Magda Seidelmannová, Martin Faix, Juliana Šťastná, Filip Hloušek, Ondřej Svaček.
Foto: archiv olomouckého týmu
neděle 26. dubna 2015, 11:26 - Text: Velena Mazochová

Čtyři simulované soudní spory absolvoval v mezinárodním kole soutěže Jessup tým studentů právnické fakulty. Z Washingtonu D. C., kam se sjeli soupeři z Indie, Číny, Ukrajiny a Finska, se olomoučtí studenti vrátili s čerstvě nabytými zkušenostmi.

Mezinárodního kola Jessup, které bylo stejně jako národní finále inspirováno aktuálním děním na Krymu, se olomoučtí studenti zúčastnili spolu se 127 týmy z 87 zemí světa.  Ve čtyřech přelíčeních prvního kola se v pozici žalobce i žalovaného utkali se soutěžícími z University of Helsinky, Peking University, Jindal Global Law School v indické Haryaně a z kyjevské Taras Shevchenko National University.

„Do dalších kol, kam se kvalifikovalo třicet dva týmů, se nám bohužel postoupit nepodařilo, ale za výkony jsme byli opakovaně chváleni,“ potvrdil člen katedry mezinárodního a evropského práva Ondřej Svaček, který olomoucké studenty doprovázel v roli poradce. Jednoznačně pozitivně vyzněla zejména jednotlivá hodnocení řečníků.

Obohacující zkušenosti

„Účast na mezinárodních kolech Jessup patří k těm nejvíce obohacujícím zkušenostem, které může student práv během svých studií získat,“ zdůraznil člen olomouckého týmu Vuk Đukić. Kromě posílení znalostí, řečnických schopností a umění improvizace se učí vybírat z množství variant pro formulaci argumentů. „Je vždy třeba vybrat ten, který bude nejpřesvědčivější pro konkrétního posluchače. Jednou to může být komplikovaná právně-filosofická konstrukce, jindy zase argument postavený na prosté logice,“ vysvětlil Đukić.

Argumentační schopnosti, znalosti a praktické právní dovednosti si ve Washingtonu spolu s ním prověřili Magda Seidelmannová, Juliana Šťastná a Filip Hloušek. „Utvrdil jsem se zejména v tom, že úspěchu se nedosahuje v oněch minutách, kdy stojím před soudem, ale půl roku před tím – v knihovně a na mítincích. Bez neuvěřitelně rozsáhlé přípravy se na místě nedá vymyslet geniální prezentace,“ shrnul svou zkušenost z účasti na celosvětovém klání Hloušek.

Jeho kolegyně Magda hodnotí získané zkušenosti především jako podnět pro svůj další odborný rozvoj. „Domů se vracím s motivací dosáhnout vyšších cílů a více se věnovat studiu, protože to má smysl a přináší to ovoce,“ potvrdila Seidelmannová.

Nároční soupeři i soudci

Pro Vuka Đukiće byli nejkvalitnějším soupeřem studenti z Ukrajiny, kterým se podařilo probojovat mezi nejlepších 32 týmů. Podle Hlouška nebylo lehké objektivně určit, který ze soutěžních týmů byl nejobtížnější, zejména s ohledem na střídání rolí žalobců a žalovaných. „Nejde ani tak o připravenost soupeře jako o složení soudu. V případě žalovaného bylo nejnáročnější kolo proti finskému týmu, kdy soudci pokládali nesmírně náročné otázky, na které se někdy prostě nedalo odpovědět,“ objasnil Hloušek.

Rozdíly mezi národní a celosvětovou soutěží spočívaly podle studentů především v počtu zúčastněných týmů, což přináší nové argumenty a přístupy k problému. „Je proto nutné vymyslet v krátkém časovém úseku novou argumentaci,“ vysvětlil Hloušek. Vysokou náročnost umocnilo podle něj také složení soudců, kteří přicházejí z různých koutů světa. „Otázky, které kladou, se liší od těch očekávaných až po ty, které se nedají předpokládat. Navíc se jde mnohem víc do hloubky problematiky, ke kořeni věci,“ doplnil Hloušek.

Đukić řekl, že se soudci při přelíčeních nespokojili s právními či faktickými otázkami. „Spíše vznášeli protiargumenty a očekávali řečníkovy reakce,“ podotkl Đukić. Jeho slova potvrdila i Seidelmannová. „Soudci jsou na mezinárodní úrovni mnohem aktivnější, nenechají vás odříkat si vaši ‚naučenou básničku‘, ale neustále se ptají – samozřejmě na ty nejslabší a nejobtížnější body,“ zdůraznila Seidelmannová.

Philip C. Jessup Moot Court Competition patří k největším mezinárodním soutěžím ve veřejném mezinárodním právu. Zúčastněné týmy měří síly v simulovaném soudním sporu mezi fiktivními zeměmi před soudním orgánem Organizace spojených národů – Mezinárodním soudním dvorem. Letošní mezinárodní kolo 56. ročníku se konalo od 5. do 12. dubna ve Washingtonu. Olomoučtí studenti se do něj kvalifikovali vítězstvím v národním finále, v němž na začátku března zdolali tým Univerzity Karlovy. V historii prestižní soutěže se olomoucká právnická fakulta dočkala už své třetí reprezentace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.