Zkouška z římského práva? Vědomosti a něco pro kočky s sebou

Zástupci fakulty přivezli dary do Uničova osobně.
Foto: Eva Hrudníková
sobota 23. července 2016, 07:00 - Text: Eva Hrudníková

Máte pocit, že zkoušky jsou pro kočku? Této věty, a to doslova, se drží vyučující předmětu římské právo na Právnické fakultě Univerzity Palackého. Studenty, kteří se přihlásí na zkoušku nebo i zápočet, vyzývají, aby přispěli na dobrou věc. Mohou tak podpořit sbírku pro kočičí depozitum Píšánek v Uničově. Nasbírané konzervy, granule, kapsičky a stelivo při květnových a červnových zkouškách předali zástupci fakulty kočkám minulý týden.

„Rozhodně to nefunguje tak, že pokud někdo přinese kočičí dar, dostane zkoušku. Věci se odevzdávají anonymně, a zkoušející tak neví, kdo něco přinesl, a kdo ne,“ řekla s úsměvem Kamila Bubelová, která spolu s kolegou Petrem Dostalíkem římské právo vyučuje. „Studenti často přicházejí na zkoušku vystresovaní a uvědomění, že někdo je na tom hůř než oni – třeba právě opuštěné kočky, jim může pomoci nervozitu snížit,“ doplnila Kamila Bubelová. A proč se rozhodli pomáhat právě kočkám? „Podle nás se na kočky málo myslí. Osvěta je v porovnání s péčí o opuštěné psy mnohem menší,“ vysvětlila vedoucí katedry teorie práva a právních dějin.

Studentům prvního ročníku, pro které je římské právo povinným předmětem, se nápad vyučujících líbí. „Mám rád přírodu, zvířata. Je to zajímavé zpestření a odlehčení zkoušek,“ řekl student Antonín Veselý, který přispěl do sbírky, a to hned dvakrát. V zimním semestru při zápočtu a nyní při úspěšném absolvování zkoušky. Najdou se prý i tací, kteří výběr daru berou velmi zodpovědně. „Někteří posluchači si dají záležet a nosí i takzvané zdravé bezobilné krmivo,“ dodala Kamila Bubelová. O dobročinné akci se na fakultě ví, a tak přispívají i studenti vyšších ročníků či někteří vyučující, například Klára Hamuľáková nebo Renata Klčová.

Výtěžek sbírky, která se na konci tohoto semestru uskutečnila již potřetí, zamířil tradičně do depozita Píšánek v Uničově. „Tohle domácí depozitum jsme vybrali, protože je malé a těžko shání podporu. Navíc se tu o kočky skvěle starají, piplají doslova každé kotě,“ vysvětlila Kamila Bubelová.

Uničovské depozitum je součástí Ligy na ochranu zvířat ČR, funguje zhruba devět let, spolupracuje s tamní radnicí a veterináři. „Nejsme klasický útulek, vše dělám v podstatě sama. Pomoci, jaké se nám dostává díky právnické fakultě, si nesmírně vážím. Každá darovaná granule nám pomůže. Bez pomoci dárců bychom nemohli fungovat,“ poděkovala Martina Nováková, která stojí za uničovským depozitem. V jeho péči je nyní na sedmdesát koček. Depozitum se zaměřuje hlavně na nemocné a opuštěné kočky z ulice. Pomáhá jim najít nové domovy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.