Zemřel Vladislav David, doctor honoris causa Univerzity Palackého

Koláž: Žurnál UP
středa 12. března 2014, 13:46 - Text: Velena Mazochová

Ve věku nedožitých 87 let zemřel včera vysokoškolský pedagog, vědec a advokát profesor Vladislav David. Významně přispěl ke znovuobnovení olomoucké právnické fakulty a jako dlouholetý člen její akademické obce se do posledních měsíců aktivně podílel na výuce a výzkumné činnosti. Za přínos právnickému vzdělávání mu byl v roce 2007 udělen čestný doktorát Univerzity Palackého. 

Vladislav David se významným způsobem zasloužil o rozvoj olomoucké právnické fakulty zejména jako garant několika studijních předmětů, autor desítek odborných publikací a učebnic. Působil zde od roku 1998 jako člen katedry ústavního práva a mezinárodního práva veřejného. V dohledné době se měl stát prvním emeritním profesorem v historii fakulty. Její vedení o tomto záměru rozhodlo na svém jednání v polovině února. 

Profesor David byl uznáván jako odborník v oblasti mezinárodního práva a autor teoretických prací o mezinárodněprávní odpovědnosti státu a přímém donucení. Byl dlouholetým vedoucím Katedry mezinárodního a evropského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity, přednášel rovněž na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, na slovenských právnických fakultách a rovněž na právnických fakultách v Lipsku, Kodani, Kyjevě a ve Vratislavi.

Po dobu svého vědeckého a pedagogického působení vychoval řadu následovníků, z nichž někteří pracují na českých a moravských právnických fakultách, u Ústavního soudu v Brně, u Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku i u Organizace spojených národů v New Yorku.

Byl také dlouholetým členem Společnosti pro mezinárodní právo, členem redakční rady časopisu Právník, Časopisu pro mezinárodní právo, Právnických studií brněnské právnické fakulty a Mezinárodní právní revue olomoucké fakulty. Působil také jako člen Vědecké rady právnické fakulty i Univerzity Palackého.

Poslední rozloučení s Vladislavem Davidem se uskuteční v pátek 14. března v brněnském krematoriu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.