Zemřel Jaroslav Sovinský, odborník na ústavní právo a oblíbený pedagog

JUDr. Jaroslav Sovinský, Ph.D. působil na katedře ústavního práva právnické fakulty.
Foto: Žurnál UP
pátek 19. srpna 2016, 08:34 - Text: Eva Hrudníková

Pracovitý, vždy usměvavý, u studentů velmi oblíbený, člověk mnoha zájmů. Tak mluví o Jaroslavu Sovinském jeho kolegové, přátelé a studenti. Hovořit však mohou už jen v minulém čase. Jaroslav Sovinský, odborný asistent na katedře ústavního práva právnické fakulty a člen Akademického senátu Univerzity Palackého, bohužel tento týden neočekávaně a náhle zemřel na Ukrajině, kde pobýval u své rodiny. Poslední rozloučení s ním se uskuteční na Ukrajině v úterý. Jaroslavu Sovinskému bylo pouhých 43 let.

„Kolega Jarda Sovinský patřil dlouhé roky neodmyslitelně k naší fakultě. Práce jej bavila a naplňovala. Byl pověstný svým úsměvem. Jeho odchod je pro fakultu velkou ztrátou. Je to pro mě hrozně smutná a v tuto chvíli čerstvá zpráva. Je těžké si představit, že se v září již na fakultě nepotkáme,“ uvedla Zdenka Papoušková, děkanka právnické fakulty. Zpráva o úmrtí Jaroslava Sovinského dorazila na fakultu oficiálně ve čtvrtek ráno. „Od prvních chvil podnikáme kroky k uctění jeho památky,“ dodala děkanka.

„Myslím, že všichni studenti ho museli mít rádi. Budeme si ho pamatovat jako výborného a pozitivně naladěného učitele, který nás dokázal vždy zaujmout. Navíc byl vášnivý cestovatel a výborný vypravěč, což dokonale skloubil ve svém přednáškovém cyklu nazvaném Putování s doktorem Sovinským. Pokaždé se nás tam sešlo plno a všichni jsme se zájmem poslouchali jeho postřehy ze zahraničí,“ řekl za studenty Daniel Pospíšil.

Jaroslav Sovinský se narodil 18. června 1973. Na olomoucké právnické fakultě pracoval od září 2002, předsedal i jejímu akademickému senátu, a to ve funkčním období 2006–2009. Byl také členem Akademického senátu Univerzity Palackého, v letech 2008–2014. Do univerzitního senátu se vrátil letos v březnu, kdy ve funkci senátora nahradil Maxima Tomoszka, proděkana právnické fakulty pro studijní záležitosti.

Mezi koníčky Jaroslava Sovinského vedle zmiňovaného cestování patřily historie, archeologie a opera. Zajímal se také o státní hranice.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.