Zbíral: Česko se bez Unie neobejde

Robert Zbíral ve vědecké kavárně.
Foto: Martin Višňa
úterý 3. prosince 2013, 10:18 - Text: Martin Višňa

Problematikou ovlivňování právních řádů členských států Evropskou unií a případným vystoupením z ní se zabývala včerejší vědecká kavárna, jejímž hostem byl Robert Zbíral, vedoucí katedry politologie a společenských věd právnické fakulty.

„Téma přednášky je nejhorší, které jsem u někoho kdy viděl, je v něm úplně všechno. Kolegové v dřívějších kavárnách měli specifičtější a užší témata,“ omlouval se zkraje večera dopředu Zbíral, pokud by někdo v jeho povídání necítil nějakou spojovací linii.

Vzhledem k naznačené obsáhlosti se tak během přednášky věnoval nejprve otázkám, kdy je stát svrchovaný nebo kdo je Brusel, ve stěžejní části se pak zaměřil na praktické a právní aspekty vystoupení z Unie. Pro odlehčení přitom zařadil i několik vtipů z doby našeho vstupu do unie a nechyběly ani výroky Václava Klause.

Politiku vykonávají státy

Základní premisou Evropské unie podle Zbírala je, že neexistuje sama pro sebe, ale tvoří ji jednotlivé členské státy, které centrální politiku vykonávají. „Kdo kdy viděl unijního úředníka in natura? Může se samozřejmě stát, že z nějakého bruselského nařízení vám vzniknou nějaké povinnosti, ale vždycky je bude kontrolovat úředník daného členského státu,“ narážel Zbíral na veřejnou neznalost fungování unie umocněnou médii a vystupováním politiků integrovaných zemí.

Podotkl také, že vliv evropských předpisů na český právní řád není takový, jak si mnozí představují. Promítne se do zhruba 40 procent z téměř tří set návrhů zákonů, které jsou během jednoho roku u nás podány. „Nejvíce Unie ovlivňuje oblasti hospodářství, životního prostředí a zemědělství, naopak nejméně sociální záležitosti státu nebo vzdělávání. Čím důležitější oblast pro ten daný stát, tím nižší je vliv Unie,“ uvedl Zbíral.

Vystoupení: záchrana, nebo zánik?

Závěrečnou část přednášky právník věnoval problematice vystoupení z Unie, které je podle něj nutné posoudit z mnoha nejrůznějších pohledů. „Václav Klaus kdysi prohlásil, že by dál tramvaje jezdily, voda tekla, elektřina svítila. Je však důležité myslet na dlouhodobé následky, například nezaměstnanost a další. Ale je velmi obtížné předvídat, co se vše může po vystoupení stát,“ vysvětlil Zbíral.

Upozornil přitom, že evropské předpisy již sice myslí na možnost jednostranného vystoupení z Unie, ovšem ústavy členských států o této možnosti mlčí.

Česká republika je podle Zbírala stát, který se bez Evropské unie neobejde. „Jsme typický příklad země, která mimo prostor unie nemůže existovat. Vyplývá to z geografie, velikosti státu, obchodních vazeb. Jedinou možností, jak ještě posílit naši pozici v Unii, která ale není tak tragická, jak se někteří domnívají, je rozumné a sebevědomé vystupování v rámci unie a prosazování zájmů. Jsme střední stát, který by svůj vliv měl mít,“ zakončil svou přednášku úvahou Zbíral.

Jeho povídání o Bruselu, jež přitáhlo do Café 87 necelé tři desítky posluchačů, bylo poslední z vědeckých kaváren, které na zimní semestr připravila právnická fakulta ve spolupráci s popularizačním projektem Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny (PopUP)

http://www.popup.upol.cz/


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.