Závěr letních promočních aktů patřil čerstvým právníkům

Slavnostní promoce vyslaly do světa nové právníky.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 10. července 2015, 12:19 - Text: Velena Mazochová

Poslední podmínku pro převzetí vysokoškolských diplomů dnes splnili noví absolventi právnické fakulty, kteří se rozloučili se svou alma mater složením promočního slibu. Zároveň ukončili letní šňůru promocí, které v uplynulých týdnech proběhly na všech osmi fakultách Univerzity Palackého.

Vysokoškolské diplomy převzalo téměř sto třicet absolventů, kteří složili všechny zápočty, kolokvia a zkoušky předepsané studijními programy, vypracovali a obhájili diplomovou práci a úspěšně absolvovali státní závěrečnou zkoušku. „Po odborné stránce jsou připraveni vykonávat právnická povolání, pro něž je právními předpisy předepsáno vysokoškolské právnické vzdělání,“ potvrdila v úvodu promočního aktu v aule právnické fakulty děkanka Milana Hrušáková.

Zvolená právnická profese zahrnuje podle prorektora Miroslava Mašláně kromě odborných znalostí také lidský přístup a porozumění. „Vaše práce bude vyžadovat obětavost, trpělivost, ohleduplnost a často i možná soucit. Neboť bez soucitu je všechno marné. Pozorný a vnímavý přístup ke druhým a vaše lidská účast jsou stejně důležité jako specifické postupy a prostředky, které budete na základě odborných znalostí používat,“ podtrhl Mašláň.

Čerstvá absolventka prezenčního magisterského studia oboru Právo Markéta Fialová připomněla nelehkou cestu, která vedla k úspěšnému završení vysokoškolského života. „Naším největším nepřítelem se hned od prvního ročníku staly klauzury, od třetího ročníku se nám špatně usínalo s pomyšlením na souborné zkoušky, o státnicích ani nemluvě – to už jsme totiž nespali vůbec. Bylo to také kvantum zápočtů, zkoušek a dalších překážek, které jsme museli překonat,“ zrekapitulovala Fialová.

Jménem svých kolegů zároveň poděkovala pedagogům za předání znalostí a zkušeností a rodinám za podporu při studiu. Sobě a ostatním absolventům popřála, aby se jim podařilo zachovávat do budoucna hodnoty, které jim alma mater vštípila. „Není snad jiný obor, který by měl být více hodnotově založený, než právo, které - jak jsme se hned na začátku studia učili – má být primárně prostředkem k ochraně společenských zájmů a hodnot. Ať už budeme vykonávat jakékoli právnické povolání, řiďme se jimi a nezapomínejme na úctu k právu a svobodám každého člověka,“ zdůraznila Fialová.

S vysokoškolským studiem se v závěru semestru rozloučili také bakaláři a magistři dalších sedmi fakult. Diplomy s pečetí Univerzity Palackého převzali v polovině června i noví absolventi doktorských studijních programů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.