Za olomouckou publikací v Cambridge Scholars Publishing je i vědecká intuice

Hlavní řešitelka mezinárodního projektu Naděžda Šišková.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 16. ledna 2014, 10:24 - Text: Velena Mazochová

Mezinárodní vědecký tým vedený odborníky z právnické fakulty úspěšně uzavřel dvouletý projekt zaměřený na sbližování práva států Východního partnerství a Evropské unie. Výsledek shrnuje obsáhlá monografie, kterou nyní do tisku připravuje britské nakladatelství Cambridge Scholars Publishing.

Aktuálnost projektu potvrdily i poslední redakční úpravy v publikaci From Eastern Partnership to the Association. A Legal and Political Analysis. „Úvod jsem musela měnit už za pochodu, protože jsem jej psala v době, kdy na Ukrajině probíhaly masové demonstrace v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Janukovyče odložit podpis dohody. Prosazuji v něm myšlenku, že asociační dohoda není jen právním instrumentem, ale je vnímána i jako mocný symbol orientace na Západ a sdílení společných hodnot,“ prohlásila vedoucí olomoucké katedry evropského práva Naděžda Šišková.

Projekt s názvem Eastern Partnership and its prospects with a view of legal approximation, rule of law and human rights se uskutečnil na základě grantu Evropské komise v rámci Jean Monnet Multilateral Research Group. V této kategorii se uděluje ročně pouze několik grantů pro žadatele z celého světa. Mezinárodní odborný tým vedený Šiškovou se zaměřil na otázky sbližování práva států Východního partnerství – Ukrajiny, Moldávie, Běloruska, Gruzie, Arménie a Ázerbájdžánu – s právem Evropské unie. Hlavní pozornost se zaměřila na ochranu lidských práv a záruk právního státu.

Řešitelský tým uplatnil své odborné zkušenosti v oblasti sbližování českého a slovenského práva s právem Evropské unie. Multilaterální charakter výstupů i jejich srovnání umožnilo zapojení vědců ze čtyř evropských zemí a univerzit – Univerzity Komenského v Bratislavě, Univerzity v Heidelbergu, Kyjevské univerzity a Univerzity Palackého.

Mezinárodní fóra

Hlavními mezníky byly mezinárodní konference, které postupně shrnuly dosavadní teoretické práce a zkušenosti z aktuální diplomatické praxe. Bratislavský workshop zaměřený na zavádění vyučovaných předmětů k evropské integraci do studijních plánů a porovnání curricul členských států. Konference v Kyjevě, která se věnovala i kauze Julie Tymošenkové – dodržování práva na spravedlivý proces. „Projednávali jsme konkrétní příklady existujících forem nátlaku, přehmaty v justici i otázky nového trestního řádu na Ukrajině,“ přiblížila mezinárodní fórum Šišková.

Také pražská konference, kterou uspořádali olomoučtí účastníci projektu, se setkala s výraznou odezvou vzhledem k jejímu načasování do období před chystaným podpisem asociační dohody s Ukrajinou. „V tu dobu už byla na stole a očekávalo se, že na vilniuském summitu na přelomu listopadu a prosince bude přijata,“ uvedla Šišková.

Hlavní výstup: obsáhlá monografie

Hlavní publikační výstup z projektu představuje monografie From Eastern Partnership to the Association. A Legal and Political Analysis, na níž se autorsky podílelo šestnáct autorů. Podstatnou část zpracovali řešitelé z olomoucké právnické fakulty, kromě Šiškové se na ní podíleli Ondrej Hamuľák a Michal Petr.

Obsáhlé analytické dílo zahrnuje historii Východního partnerství, jeho cíle a transformační etapy, obecné otázky asociačních vztahů i závazky, které z jednotlivých etap vyplývají. Další část je věnována analýzám konkrétních asociačních dohod s vybranými postsovětskými republikami a bilaterálním vztahům Evropské unie a států Východního partnerství. Výrazný prostor zaujímá problematika lidských práv a právního státu v podmínkách Evropské unie i na územích států východní Evropy.

Kromě analýzy současného stavu předkládají autoři i výhledy do budoucna a konkrétní doporučení. „Jedna z kapitol by mohla být vzorem pro argumentaci států usilujících o členství v Evropské unii nebo o asociační dohodu. Na příkladu Slovenska v období vlády Vladimíra Mečiara se věnuje tomu, jaký dopad může mít ignorování požadavků politických kritérií ze strany přidruženého státu,“ nastínila Šišková.

Vědecká intuice

Program Východní partnerství, zacílený na vztahy bývalých republik Sovětského svazu a Evropské unie, byl odstartován v roce 2009 za českého předsednictví. „V době podání projektu v podstatě nikdo nevěděl, kam toto partnerství povede. Během jeho trvání se potvrdilo, že může přecházet v asociační dohody, přičemž uzavření jedné z nich bylo nyní aktuálně odloženo,“ připomněla Šišková poslední vývoj na Ukrajině. Podle jejích slov šlo o vědeckou intuici. „Při koncipování projektových témat jsme vycházeli pouze z toho, že jde o aktuální téma,“ řekla Šišková. Podobné sepětí vědy s praxí a jejich souběžný vývoj považuje za výjimečné.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.