Vydání unikátní publikace potvrzuje dynamický rozvoj olomouckých práv

Slavnostní křest za účasti Naděždy Šiškové, Milany Hrušákové, Jaroslava Millera, Tanela Kerikmäeho a Vlasty Kunové (zleva).
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 30. ledna 2015, 14:05 - Text: Velena Mazochová

Ojedinělý souběh vývoje právní vědy a společenské praxe představuje nová publikace věnovaná sbližování práva států Východního partnerství a Evropské unie, kterou připravil mezinárodní kolektiv autorů pod vedením Naděždy Šiškové z právnické fakulty. Obsáhlá monografie vydaná v prestižním britském nakladatelství Cambridge Scholars Publishing byla včera slavnostně pokřtěna spolu s prvním číslem mezinárodního vědeckého časopisu zaměřeného na evropskou integraci.

Šestnáctičlenný mezinárodní tým z Česka, Německa, Estonska, Slovenska a Ukrajiny vedený olomouckými odborníky se v monografii From Eastern Partnership to the Association: A Legal and Political Analysis zaměřil na otázky práva postsovětských republik Ukrajiny a Gruzie ve vztahu k evropskému právnímu kontextu. Obsáhlé analytické dílo zahrnuje historii, cíle a transformační etapy Východního partnerství, rozbor konkrétních asociačních dohod, problematiku lidských práv a právního státu i konkrétní doporučení do budoucna. 

Multidisciplinární časopis European Studies. A review of European Law, Economics and Politics, vydávaný v angličtině ve spolupráci s nakladatelstvím Kluwer a Českou asociací pro evropská studia hodlá být společnou názorovou platformou pro odborníky z univerzitních pracovišť v mnoha zemích světa. První číslo nabízí aktuální témata evropské identity v globalizovaném světě, otázky lidských práv na úrovni Evropské unie nebo problematiku sankcí ve vztahu k teroristickým útokům. 

Vědecké poznání jako cenný vklad 

Oba publikační výstupy ocenil vedoucí zastoupení Evropské komise v Praze Jan Michal zejména v souvislosti se současným vývojem evropské integrace a její bezpečnostní dimenze. „Pěstovat poznání je v dnešní době velmi nutné. Pokud se vám tímto způsobem podaří přispívat k veřejné diskusi a informovanosti zvláště mezi studenty, je to jen ku prospěchu věci,“ zdůraznil Michal. 

Jeho slova potvrdil jeden z členů autorského kolektivu a ředitel vysoké školy práva Technologické Univerzity v Talinu Tanel Kerikmäe. „Evropa čelí různým výzvám a akademická komunita by měla přispět k diskusi o tom, jak by měla Evropa pokračovat,“ uvedl Kerikmäe, který zároveň vyzdvihl nezastupitelnou roli editorky Naděždy Šiškové při vzniku nové knihy.

Podle děkanky Milany Hrušákové i rektora Jaroslava Millera představuje čerstvě vydaná monografie příkladnou vizitku fakulty a celé univerzity. „Je významným vkladem do dynamického rozvoje právnické fakulty v posledních několika letech. Chápu ji i jako intelektuální vklad Univerzity Palackého do celého projektu Východního partnerství, který považuji za vznešenou myšlenku,“ uvedl Miller. 

Vědecká intuice součástí badatelské práce 

Politika Východního partnerství, zacílená na vztahy bývalých republik Sovětského svazu a Evropské unie, byla odstartována v roce 2009 za českého předsednictví. „V době koncipování témat monografie v podstatě nikdo nevěděl, kam toto partnerství povede. Až časem se potvrdilo, že může přecházet v asociační dohody,“ připomněla pro Žurnál hlavní autorka a editorka publikace Naděžda Šišková z katedry mezinárodního a evropského práva. 

Podobné sepětí vědy a reálné praxe a jejich souběžného vývoje je podle ní zcela výjimečné. „Na otázku, jak jsme to mohli předjímat, jsem odpovídala: vědecká intuice,“ prozradila Šišková. Potvrdily to i závěrečné operativní změny v dokončované publikaci, které reagovaly na nečekaný zvrat v ukrajinských událostech spojený s odmítnutím asociační dohody prezidentem Janukovyčem.

„Úvod i závěr jsem musela měnit za pochodu, protože jsem považovala za vhodné aktuální vývoj reflektovat. Ukázalo se totiž, že asociační dohoda není pouze právní nástroj - zejména občany Ukrajiny byla vnímána jako velice mocný politický symbol budoucího směřování jejich země,“ objasnila Šišková. 

Unikátní publikace je hlavním publikačním výstupem mezinárodního projektu Eastern Partnership and its prospects with a view of legal approximation, rule of law and human rights, pro jehož podporu získala olomoucká fakulta před třemi lety prestižní grant Evropské komise v rámci Jean Monnet Multilateral Research Group. V této kategorii se uděluje ročně pouze několik grantů pro žadatele z celého světa. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.