Vítězství v národním kole soutěže Jessup nominovalo olomoucký tým do mezinárodního finále

Vítězové národního kola se svým pedagogickým doprovodem Vuk Đukić, Magda Seidelmannová, Juliana Šťastná, Ondřej Svaček a Filip Hloušek (zleva).
Foto: Archiv soutěže
úterý 3. března 2015, 12:18 - Text: Velena Mazochová

Vuk Đukić, Filip Hloušek, Magda Seidelmannová a Juliana Šťastná budou v dubnu reprezentovat Univerzitu Palackého v celosvětovém finále soutěže studentů právnických fakult v simulovaném soudním sporu ve Washingtonu.

O jejich reprezentaci rozhodlo vítězství v národním kole, na konci února v Brně. V národním finále se tým olomouckých studentů utkal s posluchači právnické fakulty Univerzity Karlovy v budově Nejvyššího správního soudu, která se na jeden den proměnila v Mezinárodní soudní dvůr OSN.

Při ústním jednání mezi zástupci dvou znesvářených fiktivních států Agnostica a Reverentia se vedl spor o anexi území jednoho z nich, přičemž obyvatelé anektovaného území si přičlenění k sousednímu státu odhlasovali v plebiscitu. „Právní otázky byly komplikované a zároveň aktuální, neboť anexe a plebiscit se v nedávné době odehrály i na evropském kontinentu s dosud nejasnou dohrou,“ objasnila inspiraci aktuálními ukrajinskými událostmi Lenka Píčová z pořádajícího Centra pro lidská práva a demokratizaci.

Pohotová argumentace a řečnické umění

Vítězství v národním kole přineslo olomouckému týmu radost i zadostiučinění. „Je to dáno i tím, že se soutěže Jessup Moot Court Competition účastním poněkolikáté a v dřívějších letech jsme se vždy umisťovali na druhém místě. Bylo mi proto ctí podílet se na vítězství olomoucké právnické fakulty,“ uvedl student pátého ročníku Vuk Đukić, který se spolu s Filipem Hlouškem  stal zároveň vítězem v kategorii nejlepší řečník.

Podle verdiktu poroty byly výkony obou družstev vyrovnané a pochvalu si vysloužili oba finalisté. Náročnost klání zvyšovala podle Đukiće také připravenost a aktivita soudců. „Nezaškatulkují se do role pasivních posluchačů, ale na simulovaném jednání se aktivně podílejí především pokládáním dotazů, které mají prověřit studentovu znalost nejen skutkových okolností případu a aplikovaného práva, ale i argumentační schopnosti,“ přiblížil Đukić. Právě v pohotových reakcích byl podle jeho kolegy Hlouška olomoucký tým nejsilnější. „Když už jsme byli otázkami zahnáni do kouta, byli jsme na to připraveni a dokázali se z toho rychle dostat,“ doplnil Hloušek.

S výkonem olomouckého týmu je spokojen i Ondřej Svaček katedry mezinárodního a evropského práva. „V posledních letech jsou národní kola extrémně vyrovnaná a stejně jako letos rozhodují drobnosti,“ potvrdil Svaček. Nejdůležitější je podle něj možnost získat ojedinělé praktické zkušenosti. „Pro mě osobně není výhra či prohra až tak důležitá, cílem je samotná cesta. Přál bych podobnou zkušenost všem kolegům. V prostředí, které volá po praktických formách vzdělávání, jsou podobné soutěže naprosto jedinečné,“ doplnil Svaček.

Do Washingtonu s ještě lepší výbavou

Za nejobtížnější fázi přípravy považují studenti seznamování se s případem, vypracování právní rešerše a písemné argumentace k danému tématu, na němž se podílí širší tým. Po němž následuje příprava na ústní kolo. „Své ústní podání si pak každý cvičí stále znovu a znovu. Vzhledem k tomu, že můj time-management patří k slabým stránkám, obnášelo to nespočet probdělých nocí, příliš velké množství kofeinu, strach, nervozitu a dočasnou nenávist práva,“ přiblížil v nadsázce Hloušek.

Při přípravě na mezinárodní kolo bude podle něj nutné zlepšit všechno. „Nejdůležitější bude jít v našich podáních přímo k věci, aby soudci viděli, že nemáme strach se jim věnovat a že je nám problematika jasná do úplné podstaty. Bude třeba také připravit se na každou hypotetickou otázku, vylepšit ústní projev a zvýšit jeho jistotu,“ objasnil Hloušek.

Příjemná satisfakce

Studenti právnické fakulty se mezinárodní soutěže Jessup zúčastnili letos už pošesté, pokaždé přitom obhájili vynikající stříbrnou pozici. V loňském roce se dokonce několik dní těšili z vítězství, které bylo po přezkoumání přepočtu získaných bodů přiřknuto nakonec studentům Univerzity Karlovy. Do Washingtonu D. C. se tak olomoucký tým podívá sice už potřetí, poprvé však z pozice vítěze národního kola.

„Je to pro studenty skvělá zkušenost. Umožní jim to účastnit se hlavní části soutěže a poměřit síly s vítězi z více než osmdesáti  zemí světa. Mezi možnými soupeři budou pochopitelně i nejprestižnější univerzity,“ zdůraznil Svaček. Argumentační schopnosti, znalosti a praktické právní dovednosti prověří studenti před mezinárodním tribunálem ve dnech 5.–11. dubna.

Mezinárodní soutěž Philip C. Jessup Moot Court Competition patří mezi největší a nejprestižnější soutěže v oblasti mezinárodního práva veřejného. Zúčastněné týmy měří síly v simulovaném soudním sporu mezi fiktivními zeměmi před soudním orgánem Organizace spojených národů – Mezinárodním soudním dvorem. Letošní národní kolo 56. ročníku soutěže zajišťovalo Centrum pro lidská práva a demokratizaci ve spolupráci s Nejvyšším správním soudem a advokátní kanceláří White&Case.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.