Vítězný středoškolský tým koučovala studentka olomouckých práv

Ceny vítězům předával rektor Jaroslav Miller.
Fotogalerie: Jan Hudáč
úterý 24. května 2016, 13:00 - Text: Eva Hrudníková

Studenti zlínského gymnázia Lesní čtvrť Filip Svoboda, Matěj Czinege a Marie Talašová vedení posluchačkou olomoucké právnické fakulty Bohdanou Pagáčovou. To je složení týmu, který vyhrál historicky první mezinárodní finále soutěže středoškoláků v simulovaném soudním jednání (Street law moot court competition). Nejlepším řečníkem pořadatelé vyhlásili Petra Paulíka z Gymnázia Česká Lípa. Soutěž organizovala Právnická fakulta Univerzity Palackého, ceny vítězům předával rektor.

Ve finále se potkalo šest týmů, tři z nich koučovali posluchači „domácí“ právnické fakulty, dva se připravovaly pod vedením studentů z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a jeden tým přijel z Košic. Před tříčlenným soudním tribunálem, který simuloval Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, gymnazisté řešili případ týkající se uprchlictví. Spor stěžovatele – Syřana, který se vydal kvůli obavám o svůj život do Evropy, a smyšleného státu, který mu odmítl udělit azyl.

„Mezi týmy byly velké rozdíly. Ty nejlepší mě však doslova zaskočily. Ovšem v tom nejlepším slova smyslu. Některé gymnazisty bych si i spletl se studenty práv. Jejich znalosti a řečnické dovednosti byly na velmi dobré úrovni,“ zhodnotil proděkan Maxim Tomoszek z katedry ústavního práva, který přijal roli předsedy soudu. Spolu s ním výkony středoškoláků posuzovaly Hana Lupačová z Kanceláře Veřejného ochránce práv a Anna Láníčková z Kanceláře veřejného ochránce práv a společnosti Consortium of Migrants Assisting Organizations in the Czech Republic. Do konečného pořadí se také započítávaly body získané za písemné podání, které hodnotil Michal Bartoň z katedry ústavního práva.

Členkou vítězného týmu ze zlínského gymnázia byla Marie Talašová, která by po maturitě ráda studovala práva. Soutěž brala i jako možnost nahlédnout do právnické profese. „Na soutěž jsme se připravovali s koučem, ale i ve volném čase. Museli jsme se naučit pracovat se zdroji, a to i v anglickém jazyce. Pracovali jsme na svých rétorických a argumentačních dovednostech. Bylo to náročné, ale ta zkušenost stála za to,“ uvedla gymnazistka. Její týmový kolega Matěj Czinege zase doufá, že získané znalosti a dovednosti využije při studiu politologie.

A jak své studenty hodnotí koučka vítězného týmu? „Tým vznikl náhodně z náboru, který jsme na gymnáziu udělali. Z práce svých studentů jsem byla nadšená. Úkoly plnili perfektně, byli samostatní. Spoustu věcí naučili i oni mě. Vítězstvím byl pro nás už postup z fakultního kola do finále,“ řekla Bohdana Pagáčová, studentka 4. ročníku olomoucké právnické fakulty. Téměř půlroční práce s gymnazisty ji utvrdila v tom, že by jednou chtěla učit.

Soutěž Street law moot court competition vznikla na Právnické fakultě Univerzity Palackého v roce 2013, a to z iniciativy studentů předmětu Právo pro každý den. Mezinárodní finále se konalo poprvé. „Kolegové, kteří vymýšleli letošní případ, ho připravili velmi kvalitně. Středoškoláky zaujal a nechal jim i dost místa pro kreativitu,“ zhodnotila Lucia Madleňáková, která Právo pro každý den vyučuje a současně je garantkou soutěže. Podle ní bylo také výhodou, že se letošní ročník poprvé natáhl v podstatě do dvou semestrů. V zimním semestru se chystal případ a oslovovala gymnázia, od ledna pak už pracovali koučové se svými týmy. „Myslím, že jsme soutěž nastartovali dobrým směrem. Už teď přemýšlíme nad novým případem pro příští ročník,“ dodala Madleňáková s tím, že by si do budoucna přála, aby se na soutěže chodilo dívat více lidí, jak spolužáků soutěžících, tak studentů práv.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.