Vědecká kavárna zdůrazní mantinely svobodné umělecké tvorby a svobody projevu

Repro: Žurnál UP
neděle 17. listopadu 2013, 12:36 - Text: Milada Hronová

Pod pokličku kontroverzních situací v oblasti svobody umělecké tvorby a svobody projevu nahlédne v úterý Michal Bartoň z katedry ústavního práva právnické fakulty.

„V přednášce Hraniční případy umělecké tvorby a projevu názoru z pohledu práva se zaměřím na krajní situace výkonu svobody umělecké tvorby či svobody projevu. Realizace těchto ústavních práv totiž koliduje s ochranou jiných ústavních práv, jakými jsou například čest, dobrá pověst, soukromí či jiné ústavně chráněné veřejné statky, kupříkladu mravnost či veřejné zdraví,“ uvedl Bartoň.

Během večera se Bartoň zaměří i na problematiku umělecké satiry a karikatury ve vztahu k veřejně činným osobám či na problematiku právního posuzování závadnosti různých forem tvorby.

Docent Bartoň z katedry ústavního práva se ve své vědecké práci na Právnické fakultě Univerzity Palackého zaměřuje zejména na problematiku lidských práv. Je autorem dvou monografií věnujících se svobodě projevu. Za monografii z roku 2010 Svoboda projevu: principy, garance, meze získal cenu rektora.

Vědecká kavárna je součástí cyklu besed s vědci, organizovaného projektem Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny (PopUP), který si klade za cíl popularizovat vědu a výzkum na olomoucké univerzitě.

Přednáška se uskuteční 19. listopadu od 18 hodin v Café 87.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.