Ve vědecké kavárně o postavení prezidenta České republiky

Repro: Žurnál UP
neděle 24. listopadu 2013, 07:15 - Text: Milada Hronová

Jaká je role prezidenta v ústavním systému České republiky? Má prezident působit jako nestranný arbitr, nebo stranický lídr? Jaký vliv na pravomoci prezidenta mělo zakotvení přímé volby a jakou odpovědnost dnes prezident nese za výkon své funkce? Nejen tyto, ale i řadu dalších otázek zodpoví v chystané vědecké kavárně Maxim Tomoszek z právnické fakulty.

„Rozklíčuji otázku ústavních zvyklostí a jejich legitimitu. Promluvím i o tom, nakolik jsou tyto zvyklosti závazné a společně se zamyslíme i nad tím, zda máme v České republice ještě parlamentní, nebo už poloprezidentský systém,“ uvedl Maxim Tomoszek, člen katedry ústavního práva a mezinárodního práva veřejného.

Tomoszek se dlouhodobě věnuje ústavnímu právu a problematice základních práv v kontextu ČR i ve srovnávacím pohledu. Je autorem či spoluautorem několika odborných monografií a řady odborných článků, které publikoval v Česku i v zahraničí.

Přednáška s názvem Postavení prezidenta České republiky aneb Parlamentní, nebo poloprezidentský systém? se uskuteční v pondělí 25. listopadu od 19 hodin v Café 87.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.