Vánoční burza s úžasným večírkem vynesla na právech 35 tisíc korun

Vánoční dobročinná burza na právech.
Foto: Velena Mazochová
úterý 17. prosince 2013, 11:56 - Text: Velena Mazochová

Téměř třicet pět tisíc korun obdrží od studentů a zaměstnanců právnické fakulty dobročinné projekty, pro něž byl určen výtěžek včerejší vánoční burzy. Rozdělí si jej Nadace Malý Noe, projekt Obědy do škol a zvířecí útulky.

Prodej dárků věnovaných studenty a učiteli do vánoční dobročinné burzy probíhal v předsálí auly během celého dne. „Věcí se sešlo odhadem kolem tří stovek, od knih přes keramiku, bižuterii, módní doplňky až po klávesnice, lampičky či mikrofony,“ uvedla jedna z hlavních organizátorek Eliška Petrtýlová. Podle jejího odhadu se prodala přibližně polovina věcí.

Kouzlo talismanů a učebnic

Studentka pátého ročníku Kateřina Ticová si vybrala knoflík pro štěstí, který do burzovní nabídky údajně vložil proděkan Filip Dienstbier. „Až k němu půjdu na zkoušku, tak jej musím mít – bez knoflíku tam nejdu,“ ubezpečila Kateřina. Podle studenta čtvrtého ročníku Jaroslava Davida bylo z čeho vybírat. On sám ocenil švihadlo pořízené za dvacet korun. „Je dobré, gumové, dobře sviští – no nekupte to,“ vysvětlil svůj výběr David.

„Speciálním kouzlem“ byla podle proděkana Filipa Ščerby opatřena učebnice Trestní právo procesní, kterou jako její spoluautor věnoval do večerní dražby. „Je to tajné, ale kdo si ji koupí, ten tu zkoušku udělá,“ ujistil Šerba s úsměvnou nadsázkou. Sám sebe obdaroval zakoupením CD Boney M.

Kromě tržby za nakoupené předměty dorovnal celkovou výši získané sumy výtěžek z večerní dražby, která měla překvapivě dramatický průběh. „Nejvíce zaujal plyšový pes, o nějž se strhla držební bitva a který byl nakonec vydražen za osm a půl tisíce korun,“ popsala Petrtýlová.

Obdarování i rozloučení

O adresátovi sbírky měly původně rozhodnout hlasy členů akademické obce dobročinným projektům, které byly na konci minulého týdne do soutěže nominovány. Studenti a pedagogové se nakonec ale rozhodli vybranou částku rozdělit mezi všechny přihlášené dobročinné projekty. „Nejvíce hlasů získal návrh pro nadaci Malý Noe, která podporuje nemocného chlapce odkázaného na výživu pomocí sondy, druhý skončil návrh na projekt Obědy do škol pro děti a na třetím a čtvrtém místě se shodně umístily návrhy podporující útulky pro zvířata,“ informovala Petrtýlová.

V průběhu večerního programu se fakulta zároveň loučila se svými absolventskými ročníky, pro něž byl uspořádán koncert fakultní kapely Stagnace ve složení: předseda akademického senátu Michal Bartoň (kytara), proděkan Filip Ščerba (saxofon), vedoucí Centra pro klinické právní vzdělávání Maxim Tomoszek (bicí) a doktorandka katedry trestního práva Lenka Staňková (baskytara).

„Ve výborné atmosféře zahráli světové i české hity a studenti si několikrát vyžádali přídavek a jako píseň na rozloučenou si letošní absolventi zvolili ústřední melodii ze seriálu Friends, která podtrhla výborný závěr krásného večera,“ doplnila Petrtýlová.

Organizátorský tým složený z budoucích právníků je podle Petrtýlové nadmíru spokojen. „Výsledná částka a průběh večera předčil i ta nejdivočejší očekávání. Ukázalo se, že studenti a vyučující se umí nejen bavit, ale také podpořit dobrou věc a udělat něco pro jiné. Díky studentům a vyučujícím budou pro některé lidi i zvířata Vánoce veselejší. A to byl náš cíl,“ řekla za pořádající studenty Petrtýlová.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.