V souboji žalobců a obhájců zvítězila pohotová argumentace

Olomoučtí finalisté (zleva) John Gealfow, Andrea Kneiflová, Tomáš Novák, Leoš Baroch, Ivana Rejzková a Radim Smolka.
Foto: Velena Mazochová
sobota 7. prosince 2013, 09:10 - Text: Velena Mazochová

Deset týmů studentů práv včera usilovalo o vítězství ve fakultním kole soutěže Lidskoprávní Moot Court. Simulovaný soudní spor nakonec nejzdařileji vedla trojice Andrea Kneiflová, Tomáš Novák a John Gealfow. Spolu se stříbrným týmem se v březnu utkají v celorepublikovém finále v Brně.

„Nejtěžší bylo semifinále, kdy nás soudci zmátli zvídavými dotazy a měli jsme opravdu namále. Ale podařilo se,“ zhodnotil společný úspěch Tomáš Novák. Pro Andreu Kneiflovou bylo především obtížné zorientovat se při přechodu od role žalovaného k žalobci. „Ve srovnání s loňským rokem jsme se ale připravovali déle a už jsme věděli, do čeho jdeme,“ uvedla Kneiflová, která se loni v jiném týmu umístila v celostátním finále na druhém místě. Zažít podobnou zkušenost by přála všem studentům. „Loňská atmosféra v prostorách Nejvyššího správního soudu byla neuvěřitelná," dodala Kneiflová.

Na závěrečné republikové klání se těší i Leoš Baroch z druhé nejlepší trojice. „Naší hlavní ambicí je zdárně reprezentovat fakultu. Uděláme, co bude v našich silách,“ ujistil Baroch. Spolu s ním se do Brna vydají také jeho kolegové Radim Smolka a Ivana Rezková.

Soutěžící změřili síly v případu studenta vyloučeného ze školy pro kontroverzní projevy související s extremismem norského atentátníka Anderse Breivika. V roli žalovaného a žalobce se museli právnicky vyrovnat s výchozí otázkou, zda měla škola z hlediska uplatňování lidských práv a svobody projevu na vyloučení právo.

Porota hodnotila věcněprávní stránku vedení sporu, argumentační schopnosti a dovednosti a celkový projev soutěžících. Vítězná trojice zaujala zejména přesvědčivější prezentací i schopností okamžité reakce na dotazy soudního senátu. Za svůj výkon získal každý z nich mimořádné stipendium ve výši tří tisíc korun, členové druhého týmu si odnesli o tisícovku méně.

Vedoucí Centra pro klinické právní vzdělávání a fakultní koordinátor soutěže Maxim Tomoszek pokládá obě finálové trojice za špičkové týmy. „Byl jsem velmi mile překvapený úrovní argumentace a velmi dobrou schopností spontánně a fundovaně odpovídat na otázky. Z mého pohledu jsme úkol splnili – do republikového kola postoupili jednoznačně ti nejlepší,“ uvedl Tomoszek.

Olomoučtí studenti se podle něj v březnu příštího roku střetnou s velmi silnými týmy z Prahy a Brna. „Jednoduché to nebude, ale pevně doufám, že ty naše tam stopu zanechají. Pozitivní je, že máme ještě tři měsíce na přípravu,“ dodal Tomoszek.

Lidskoprávní Moot Court 2013 pořádá stejně jako v minulých letech Liga lidských práv ve spolupráci s právnickou fakultou Masarykovy univerzity. Celostátní kolo proběhne 14. března příštího roku v budově Ústavního soudu v Brně. 

Moot court, neboli simulované soudní řízení, má tradici na právnických fakultách po celém světě. Ve dvou až čtyřčlenných týmech si studenti mohou ověřit, jak dokáží hájit práva svých klientů. Hlavním cílem soutěže je prověřit znalosti budoucích právníků v daném odvětví práva a umožnit, aby prokázali své argumentační schopnosti a profesionální dovednosti před odbornou porotou.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.