V Olomouci se sešla právnická elita

Mezinárodní workshop doktorandů na právnické fakultě.
Foto: Velena Mazochová
neděle 27. října 2013, 10:19 - Text: Velena Mazochová

Českým a zahraničním doktorandům s ambicí obstát ve vědecké komunitě i zahraniční konkurenci byl určen mezinárodní workshop evropského a srovnávacího práva na právnické fakultě. Prezentaci svých prací a diskusi s odborníky se studenti věnovali od pátku až do dneška. 

Cílem workshopu bylo umožnit vybraným mladým vědcům možnost prezentovat výstupy svých prací na odborném fóru včetně kritické analýzy ze strany etablovaných odborníků i kolegů z ostatních vysokých škol.

„Jde o výběrový workshop určený doktorandům, kteří chtějí pracovat v oblasti vědy a napsat disertaci, jež by měla nějaký dopad,“ zdůraznil vedoucí olomoucké katedry politologie a společenských věd Robert Zbíral. 

Přínos detailního rozboru vybraných prací ocenil i Michal Bobek, jeden ze zahraničních odborníků, kteří se ujali role mentorů. „Když se podíváte na současnou strukturu doktorandského studia, a v právu zvlášť, tak vede kvantita před kvalitou. Myšlenka workshopu je přesně opačná, vybrat několik kvalitnějších prací a jít do hloubky – tak, aby účastníci dostali konstruktivnější feedback, než je oponentské shrnutí disertační práce,“ upřesnil Bobek, který přednáší na College of Europe v Bruggách i na právnické fakultě v Oxfordu.

Pro prezentaci na odborném fóru vybrali organizátoři ze třiceti přihlášených deset nejkvalitnějších příspěvků. Jejich autory jsou doktorandi z českých a slovenských právnických fakult i čeští posluchači na zahraničních vysokých školách. „Představují skutečnou elitu, kterou současné doktorské studium nabízí,“ potvrdil Zbíral.

Páteční prezentace a diskuse pokračovaly v sobotu částí doplněnou o přednáškový blok věnovaný metodám výzkumu a publikaci v oboru práva. Závěr programu se zaměřil na proces „od disertačních nápadů k publikované knize“ a publikaci v zahraničních časopisech.

Podnět k uspořádání doktorandského workshopu vzešel z České společnosti pro evropské a srovnávací právo. Organizátoři z Olomouce věří, že byla založena nová tradice. „Druhý ročník by se měl konat v Brně a další v Praze. V ideálním případě se potom vrátí zpět k nám do Olomouce,“ dodal Zbíral.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.