V čele evropských právních kliniků je Maxim Tomoszek

Maxim Tomoszek
Koláž: Žurnál UP
pátek 8. listopadu 2013, 07:55 - Text: Velena Mazochová

Vedoucí Centra pro klinické právní vzdělávání olomoucké právnické fakulty Maxim Tomoszek se stal historicky prvním předsedou European Network for Clinical Legal Education. Sdružení bylo založeno letos v říjnu s cílem přispět k modernizaci a zvýšení kvality výuky práva v zemích Evropy. 

O vedení European Network for Clinical Legal Education (ENCLE) rozhodli účastníci na ustavující valné hromadě v průběhu konference, která proběhla v závěru října na právnické fakultě Varšavské univerzity. Předsedu Maxima Tomoszka zvolil devítičlenný výbor složený ze zástupců evropských právních klinik.

„Hlavním cílem ENCLE je podpora klinického právního vzdělávaní v Evropě. Ti, kteří se mu věnují, budou mít možnost se setkávat, vyměňovat si zkušenosti, organizovat konference, workshopy a školení a na evropské úrovni lobbovat za účelem dalšího rozvoje právního vzdělávání,“ uvedl Tomoszek.

Nově vzniklá Evropská síť pro klinické právní vzdělávání sdružuje odborníky z téměř dvaceti zemí Evropy. „V současné době tvoří většinu členské základny akademičtí pracovníci univerzit, kteří vyučují v právních klinikách,“ doplnil Tomoszek. 

Mezi nejbližší úkoly sdružení patří podle něj zprovoznění prostoru pro sdílení výukových materiálů, aktualizace a průběžné doplňování webových stránek I získávání dalších členů. „Budeme také podávat grantové přihlášky pro získání finanční podpory a zahájíme přípravu konference ENCLE 2014. Bude spojená s dvanáctým ročníkem konference International Journal of Clinical Legal Education, která se bude konat v červenci příštího roku na právnické fakultě v Olomouci,“ upřesnil Tomoszek.

Klinické právní vzdělávání je označováno jako most mezi teorií a praxí. Koncept rozvíjený v řadě zemí světa propojuje akademickou přípravu na právnickou profesi se získáváním praktických zkušeností. Zároveň zprostředkovává právní pomoc těm, kteří si nemohou dovolit placenou pomoc advokáta. Studenti se učí vidět právní problémy jako reálné životní situace, komunikují s klienty a hledají pro ně alternativy řešení. Olomoucká právnická fakulta nabízí vzdělávací modely v rámci několika právních klinik studentům druhého až pátého ročníku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.