Univerzita má druhého ambasadora Fulbrightova programu

Veronice Tomoszkové předával certifikát americký velvyslanec Andrew Schapiro (vpravo).
Foto: Velvyslanectví USA
úterý 6. října 2015, 08:30 - Text: Eva Hrudníková

Univerzita Palackého má již dva čestné ambasadory Fulbrightova programu (Fulbright Honorary Ambassador). Do elitní společnosti, kam doposud patřil pouze rektor Jaroslav Miller, přibyla Veronika Tomoszková z právnické fakulty. Jejím „ambasadorským“ úkolem bude propagovat Fulbrightův program a vyhledávat vhodné kandidáty pro prestižní stipendia, která komise každý rok uděluje.

Veronika Tomoszková si certifikát převzala spolu s devíti kolegy v září na velvyslanectví USA v Praze, předal jim je velvyslanec Andrew Schapiro. „Je to pro mě obrovská čest,“ řekla ambasadorka. O jejím jmenování rozhodla česká pobočka Fulbrightovy komise ve spolupráci s americkým velvyslanectvím a ministerstvem školství. Ambasadorem se může stát jen vybraný absolvent Fulbrightova programu. „Hned po stipendijním pobytu na Washington and Lee University ve Virginii jsem věděla, že chci zůstat aktivní. Jmenováním se mi splnil sen,“ dodala Tomoszková. Nyní bude hledat zájemce o Fulbrightovo stipendium na Univerzitě Palackého a pomáhat jim na něj dosáhnout. „Už teď se na mě mohou obracet. Předám jim informace, poradím s přípravou přihlášky a projektu,“ upřesnila.

Prestižní Fulbrightovy stipendijní programy poskytují českým občanům příležitost studovat, provádět výzkum či vyučovat v USA. Českým vzdělávacím a výzkumným institucím pak dávají možnost získat pedagoga nebo vědce z USA. Stipendisté jsou vybíráni v otevřené soutěži. Z právnické fakulty se již dříve touto cestou dostali na výzkumný pobyt Václav Stehlík a Robert Zbíral.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.