Účastníci workshopu pojmenovali problémy mediace a navrhli jejich řešení

Pozvání na premiérový workshop k mediaci přijalo pětadvacet odborníků.
Foto: Eva Hrudníková
středa 16. března 2016, 08:00 - Text: Eva Hrudníková

Co udělat pro to, aby mimosoudní řešení sporů takzvaná mediace měla v Česku lepší podmínky? Jak nastavit spolupráci v oblasti jejího výzkumu, vzdělávání i praxe? Jak zajistit, aby mediační služby byly kvalitní? Nejen tyto otázky řešili účastníci odborného workshopu „Kulatý stůl k mediaci“. Jednodenní setkání zástupců významných institucí a předních expertů na mediaci hostila Právnická fakulta Univerzity Palackého.

Pozvání k prvnímu ročníku kulatého stolu přijalo pětadvacet odborníků, mezi nimi například zástupci Ministerstva spravedlnosti, České advokátní komory, ředitelka Probační a mediační služby ČR, Asociace mediátorů ČR, odborníci z Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity anebo praktikující zapsaní mediátoři. Workshop navazoval na mezinárodní vědeckou konferenci MEDIACE 2015, která se konala na fakultě v listopadu.

„Setkání jsme rozdělili do dvou částí. V první části se velmi živě diskutovalo nad problematickými oblastmi mediace v Česku. Ve druhé jsme navrhovali možná řešení současné situace. Víme hodně o slabých místech, zatím ale méně pracujeme na tom, co udělat lépe,“ řekla za pořadatelský tým Lenka Holá z katedry politologie a společenských věd právnické fakulty.

Vzápětí vyjmenovala hlavní problémy mediace v Česku. „Mediace jako metoda řešení sporů si zaslouží mnohem větší propagaci. Je potřeba sjednotit výklad zákona o mediaci. Chybí metodika jak pro zapsané mediátory, tak pro soudy. Nejasno máme v požadavcích  na mediátory. Vyřešena není otázka vzdělávání,“ nastínila Holá. Co s tím? Účastníci kulatého stolu se shodli na potřebě systémového uchopení mediace. Vzniknout by tak mohl například institut, vzdělávací centrum, případně komora mediátorů. „Padl nápad i na vytvoření národního projektu, který by se snažil popsané problémy koncepčně řešit. Významnou roli by v něm mohla hrát naše právnická fakulta,“ naznačila Holá.

Kulatý stůl si nenechala ujít Anna Márová, advokátka a zapsaná mediátorka, která na setkání reprezentovala Českou advokátní komoru. „Oceňuji, že se podařilo dát dohromady odborníky z praxe i z významných institucí. Sdílení informací a okamžité reakce jsou pro vyřešení problémů velmi cenné,“ uvedla Márová.

Účastníci workshopu se dohodli, že podobná pracovně odborná setkání by se měla konat pravidelně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.