Třetí nejlepší lidskoprávní diplomovou práci napsala studentka olomouckých práv

Adéla Nela Kročilová absolvovala olomouckou právnickou fakultu vloni na podzim.
Foto: Eva Hrudníková
úterý 5. dubna 2016, 13:00 - Text: Eva Hrudníková

Má bezmála osmdesát stran, řeší problematiku nenávistných projevů a podepsaná je pod ní absolventka Právnické fakulty Univerzity Palackého Adéla Nela Kročilová. Tak lze stručně charakterizovat výjimečnou diplomovou práci, která uspěla v letošním ročníku soutěže Lidskoprávní diplomka. Porota ji ocenila třetím místem.

Do soutěže, kterou organizuje Liga lidských práv a zaštiťuje ji senátorka Eliška Wagnerová, přihlásilo své práce 19 studentů. „V předchozích ročnících se zapojovali většinou jen posluchači z Prahy a Brna. To se letos změnilo. Zastoupení vysokých škol bylo mnohem pestřejší. Přihlášená díla měla vynikající úroveň,“ řekla koordinátorka soutěže Kateřina Mášová. Práce hodnotil tým odborníků, kteří jsou úzce spojeni s Ligou lidských práv a současně mají bohaté zkušenosti s výukou na vysokých školách.

Adéla Nela Kročilová přiznává, že k lidským právům a jejich ochraně měla blízko už během studia. „Nadchl mě vyučovaný předmět Základní práva, který nastartoval můj zájem o tuto oblast. Fakultu jsem už dříve reprezentovala v soutěži Lidskoprávní moot court a lidským právům jsem se věnovala i na zahraničním pobytu v rámci Erasmu. Napsání diplomky na toto téma bylo pro mě přirozené,“ vysvětlila Kročilová. Práci nazvanou „Hate Speech jako hranice svobody projevu“ úspěšně obhájila v červnu loňského roku. Za hlavní cíl si stanovila vymezení hranic mezi projevem spadajícím pod ochranu svobody projevu, nenávistným projevem, který je sice právem na svobodu projevu chráněn, nicméně může být omezen, a nenávistným projevem, kterému ochrana nesmí být poskytnuta z titulu zneužití práva. „Pracovala jsem s konkrétními rozsudky českých soudů a především s rozsudky Evropského soudu pro lidská práva,“ uvedla čtyřiadvacetiletá absolventka.

Oceněné práce

1. místo: Jan Kozubík (MU Brno, Fakulta sociálních studií) - „Slovenské referendum o "ochraně rodiny" - příčiny, průběh a výsledek v kontextu vlny proti-LGBT ve východní Evropě“

2. místo: Iveta Mašková (Univerzita Hradec Králové, Ústav sociální práce) - „Osoby s mentálním postižením, jejich práva a povinnosti“

3. místo: Adéla Nela Kročilová (UP Olomouc, Právnická fakulta) - „Hate Speech jako hranice svobody projevu“

Úspěch bere jako motivaci. „Do klání jsem se přihlásila i pro to, že mě zajímalo, jak moje práce působí v širším kontextu a jak na ni nahlížejí odborníci mimo fakultu. Třetí místo je pro mě hnacím motorem a budu ráda, pokud bude inspirací pro jiné studenty,“ dodala Adéla Nela Kročilová. Cenu si převzala v březnu na slavnostním večeru v Brně.

Oceněnou diplomovou práci vypracovala pod vedením Maxima Tomoszka z katedry ústavního práva. „S tak kvalitními studenty je radost pracovat. Téma si diplomantka vydefinovala v podstatě sama, pouze s drobnými podněty z mé strany. Stejně hladce probíhalo i samotné psaní práce. Jednoznačně patří k nejlepším, s nimiž jsem se za svého působení na fakultě setkal,“ uvedl Maxim Tomoszek.

Adéla Nela Kročilová absolvovala olomouckou právnickou fakultu vloni na podzim. Krátce na to získala práci v olomoucké pobočce spolku Poradna pro občanství/Občanská a lidská práva. „Je to přesně ta část práva, která mě bavila a baví. Našim klientům poskytujeme bezplatné sociální služby registrované dle zákona a právě v rámci nich také právní a dluhové poradenství. Mohu se realizovat zejména v problematice prosazování respektu k rodinnému životu, prosazování práv a oprávněných zájmů našich uživatelů v nejrůznějších oblastech, jejich nediskriminace a ochrany lidské důstojnosti,“ řekla Kročilová.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.