SVOČ: Vuk Đukić nepsaným vítězem sekce Evropského práva

Ocenění převzal Vuk Đukić na jednání akademického senátu právnické fakulty.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 23. října 2014, 08:01 - Text: Pavel Konečný

Student pátého ročníku právnické fakulty Vuk Đukić byl nejúspěšnějším zástupcem olomoucké fakulty v česko-slovenské studentské vědecké soutěži se zaběhlou zkratkou SVOČ.

„Moje práce se týkala kosovské státnosti v doktríně mezinárodního práva. Posuzoval jsem, jestli došlo ke změně, nebo zůstala stálá kontinuita. Nedá se to jednoduše shrnout, protože jde o rozsáhlé a kontroverzní téma,“ řekl Žurnálu Đukić.

Ve své vědecké práci hodnotil moderní doktríny mezinárodního práva k vyhlášení kosovské nezávislosti. „Zajímalo mě, jak se vůbec pohlíží na státnost Kosova. Snažil jsem se také představit některé názorové proudy, které jsou v dnešní doktríně,“ dodal Đukić.

Ocenění za své druhé místo a stipendium deset tisíc korun převzal srbský student z rukou děkanky Milany Hrušákové. V podstatě však šlo o vítěze, protože první místo v jeho kategorii uděleno nebylo. „Svočka je perfektní příprava na diplomku,“ připomněla děkanka, která doufá v „resuscitaci“ SVOČ. „A pokud bude více účastníků za Olomouc, tak stipendia ráda zdvojnásobím,“ dodala Hrušáková.

Đukić potvrdil, že se v první řadě chtěl zúčastnit Monseho studentské vědecké soutěže vyhlašované jen pro olomouckou fakultu. Nakonec z toho byla SVOČ pro dva státy. „Na jejím psaní jsem strávil skoro rok, takže mě ocenění potěšilo,“ přiznal Đukić.

Úspěšnou práci skutečně považuje za přípravu své diplomky. „Závěry, ke kterým jsem došel, využiji. I rešerši,“ potvrdil.

Letos předložilo hodnotící komisi své práce v osmi kategoriích na šedesát studentů právnických fakult v Plzni, Praze, Brně či Bratislavě. Đukić byl jediným oceněným zástupcem olomouckých práv.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.