Studentští poradci budou pokračovat v právní pomoci nemajetným klientům

Ilustrační foto: Imrich Veber
středa 28. ledna 2015, 13:49 - Text: Velena Mazochová

Klientům, kteří si nemohou dovolit advokáta, se i v nadcházejícím letním semestru otevře bezplatná Studentská právní poradna na olomoucké právnické fakultě. Studentům se tím znovu nabízí příležitost otestovat si získané znalosti v praxi a reflektovat sociální rozměr právnické profese. Přihlášky mohou studenti posílat do poloviny února.

„Studenti budou vybráni na základě motivace, kterou prokáží při ústním výběrovém řízení. Jeho panel tvoří supervizoři a zaměstnankyně Centra pro klinické právní vzdělávání,“ upřesnila vedoucí kanceláře Studentské právní poradny Lucia Valentová. Zájemci o poradenskou činnost mohou zasílat přihlášky do 13. února, ústní pohovory proběhnou o týden později.

Sociální rozměr

Kromě kreditového ohodnocení získávají studentští poradci především možnost aplikovat získané znalosti v praxi a rozvinout řadu právnických dovedností. „Pracují na spise po celou dobu, komunikují s klientem, můžou si zkusit situace, ke kterým se v advokátních kancelářích dostanou jen zřídka. Je to neopakovatelná možnost propojit teoretické znalosti z výuky s praxí, která přichází za studenty na fakultu,“ vysvětila Valentová. Zároveň tak podle ní studenti vrací společnosti něco zpět. „Jsou na veřejné vysoké škole a mají možnost na oplátku někomu bezplatně pomoct. Tento sociální rozměr právní profese se ve společnosti čím dál víc ztrácí,“ zdůraznila.

Studenti se do poradenské práce zapojují ve dvojicích a během semestru řeší obvykle až pět případů. Na pravidelných schůzkách je konzultují se supervizory z řad pedagogů právnické fakulty, advokátů a advokátních koncipientů zapsaných v seznamu České advokátní komory. Klientům poskytují podrobnou právní analýzu a vypracovávají možné varianty řešení. O způsobu řešení pak rozhodne klient sám.

Stovka klientů

Zájem lidí, kteří potřebují právní radu a nemohou si dovolit zaplatit advokáta, se podle Valentové v průběhu posledních let ustálil kolem stovky. „Je hořkosladké říct, že se těšíme stabilnímu zájmu, když k nám klienty přivádí právě životní problémy, ale je to tak. Někdy mají i víc samostatných otázek, proto jejich počet bývá nižší než počet uzavřených případů, každopádně se pod rovných sto nedostaneme,“ vysvětlila Valentová. Naprostá většina případů se přitom týká oblasti soukromého práva. „Řešíme nejvíc spotřebitelské spory, otázky rodinného práva, nájemného, dědického a bohužel i exekučního práva,“ přiblížila Valentová.

Pro letní semestr se počítá s přijetím zhruba čtyřiceti studentů. „Snažíme se vždy nabídnout možnost co největšímu počtu studentů, musíme ale brát v potaz i organizační a prostorové možnosti. V posledních letech nám studenti opakovaně říkali, že se přihlásili na olomouckou fakultu právě kvůli Studentské právní poradně, a tak se o zájemce nebojíme,“ vysvětlila Valentová.

Studentská právní poradna je přístupná studentům od třetího ročníku. Vyzkoušet si právní poradenství živým klientům – Live Client Clinic – si mohou studenti třetího a čtvrtého ročníku také ve Spotřebitelské právní klinice a posluchači čtvrtého a pátého ročníku v Administrativně právní klinice. Jsou součástí Centra klinického právního vzdělávání.

Podrobné informace ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.