Studentka práv dosáhla na prestižní stipendium, jede na Letní školu životního prostředí

Nela Křupalová bude první studentkou olomouckých práv, která v rámci SUSI vycestuje.
Foto: Eva Hrudníková
pátek 17. června 2016, 12:30 - Text: Eva Hrudníková

Je jich pouze dvacet, jsou z celého světa a díky stipendiu Ministerstva zahraničních věcí USA stráví pět týdnů na Letní škole životního prostředí na americké univerzitě. Mezi vyvolenými je i jedna Češka. Studentka olomoucké právnické fakulty Nela Křupalová. Na univerzitu do Oregonu odletěla v sobotu.

„Za Českou republiku jsme mohli nominovat jen jednoho kandidáta. Přihláška Nely Křupalové byla nejkvalitněji zpracovaná a nejlépe odpovídala kritériím zadání. Konečný výběr byl pak na americké straně,“ řekla Andrea Semancová, koordinátorka programu z Fulbrightovy komise ČR.

Olomouckou studentku upozornila na možnost získat prestižní stipendium Veronika Tomoszková z katedry správního práva a finančního práva a současně ambasadorka Fulbrightova programu. „S Nelou jsem konzultovala téma její diplomové práce, a to možnost účasti veřejnosti v řízeních, kdy se povolují jaderná zařízení. I když nejsem vedoucí její diplomky, vím, čím se zabývá. Navíc na téma veřejnosti v jaderném zákoně jsem narazila i já při svém pobytu v Americe. Napadlo mě, že by nebylo špatné, kdyby i Nela mohla nahlédnout do problematiky z amerického pohledu,“ zdůvodnila Veronika Tomoszková.

Úspěšná studentka přiznala, že její přihláška vznikala poměrně narychlo. „Na odeslání veškerých podkladů jsem měla jediný den. K přihlášce jsem musela přiložit dva doporučující posudky a tři eseje v angličtině. V podmínkách udělení stipendia bylo, že má jít o studenta ze znevýhodněných podmínek. Zkusila jsem využít skutečnosti, že pocházím z poměrně malé vesnice. A vyšlo to,“ popsala posluchačka 4. ročníku. V Americe ještě nikdy nebyla. „Těším se, je to pro mě výzva.“

Letní škola životního prostředí je součástí programu Study of the U.S. Institutes, známého pod zkratkou SUSI. Na dvacítku studentů čekají čtyři týdny akademického pobytu plné seminářů, přednášek či skupinových prezentací a poté týdenní studijní cesta.

Nela Křupalová bude první studentkou Právnické fakulty Univerzity Palackého, která v rámci SUSI vycestuje. Doposud se to podařilo jen akademickým pracovníkům fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.