Studenti práv seznamovali s praktikami „šmejdů“ a koučovali moot court středoškoláků

Studenti práv Miroslav Tichý a Leontýna Bártová (zprava) při výuce na Střední škole módy a designu v Prostějově.
Fotogalerie: Archiv SŠMD.
neděle 28. června 2015, 08:12 - Text: Velena Mazochová

Výukový blok na středních školách a organizaci středoškolské soutěže v simulovaném soudním sporu mají za sebou studenti právnické fakulty, kteří v tomto akademickém roce absolvovali předmět Street Law. Při výkladu spotřebitelského práva zároveň poprvé spolupracovali s neziskovým sdružením spotřebitelů dTest.

Zběžně projít text psaný malými písmeny, rychle podepsat a odevzdat - a až pozdě zjistit, že za vyrušování při výuce hrozí pokuta tisíc korun. I takový poznatek si odnesli středoškoláci z výuky, ve které je olomoučtí studenti práv seznamovali se spotřebitelským právem v rámci předmětu Street Law – Právo pro každý den. „Studenti středoškolákům názorně ukázali, jak důležité je být pozorný a texty spotřebitelských smluv si pečlivě přečíst,“ objasnila garantka předmětu Lucia Madleňáková z Centra pro klinické právní vzdělávání.

Právě schopnost srozumitelně vysvětlit laikům vybrané právní téma a pomoci jim zorientovat se v konkrétní právní problematice je jedním z cílů Street Law. Budoucím právníkům zároveň přibližuje propojení mezi právní teorií a praxí, učí je kriticky přemýšlet, diskutovat a chápat systém fungování práva a jeho vybraná odvětví. „Základní ideou je učit právo ze života a pro život a interaktivními metodami směřovat k využití práva v praxi,“ objasnila  Madleňáková.

Při koncipování svých výukových bloků na středních školách našli budoucí právníci oporu ve zkušenostech, které jim v rámci školení nabídli pracovníci dTestu.  Tato nezisková organizace spotřebitelům dlouhodobě poskytuje kompletní servis včetně testování výrobků, právní osvěty a aplikace spotřebitelského práva v běžném životě. Spolupráci s olomouckou právnickou fakultou navázala právě letos. „Pracovníci dTestu oslovili střední školy na Olomoucku, kde potom naši studenti zaměření na spotřebitelské právo vedli výuku. Učili na středních školách v Olomouci, Přerově, Litovli a Prostějově,“ popsala Madleňáková.

Výuka na středních školách navázala na praxi prvního semestru, v jehož průběhu studenti právnické fakulty učili žáky základních škol na Hálkově ulici, v Nemilanech a v Horce nad Moravou. Ve třetím, závěrečném semestru se pak věnovali skupinkám středoškoláků, kteří se přihlásili do soutěže v simulovaném soudním jednání. Týkal se sporu mezi fiktivním městem, které vydalo vyhlášku zakazující zahalování na veřejných prostranstvích, a ministerstvem vnitra navrhujícím její zrušení na základě rozporu se svobodou vyznání. Z osmi zúčastněných týmů se nejlépe vedlo studentům olomouckého Slovanského gymnázia.

Zájemci o moot court z řad olomouckých studentů práv a jejich svěřenců ze středních škol budou mít v příštím akademickém roce možnost prověřit své schopnosti v celostátní a mezinárodní konkurenci. „Máme v úmyslu oslovit právnické fakulty v Praze, Brně, Bratislavě a Košicích, aby zorganizovaly vlastní středoškolská kola. Finále vítězů v mezinárodním kole bychom mohli uspořádat v Olomouci,“ přiblížila Madleňáková.

Kontakt se středoškoláky se podle Madleňákové odráží také v cíleném zájmu uchazečů o studium na olomoucké právnické fakultě. „Z účastníků soutěží se často rekrutují uchazeči zejména z olomouckých gymnázií. Při přijímacím řízení už přicházejí do prostředí, s nímž je seznámili naši studenti,“ zdůraznila Madleňáková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.