Studenti práv dosáhli v mezinárodní soutěži na stříbrnou příčku

Úspěšný olomoucký tým (zleva) – Šárka Vandová, Milan Vařeka a Lenka Husárová.
Foto: Archiv PF
pátek 9. května 2014, 10:58 - Text: Velena Mazochová

Na skvělém druhém místě se umístili studenti prvního ročníku právnické fakulty Lenka Husárová, Šárka Vandová a Milan Vařeka v mezinárodním kole římskoprávního moot courtu, které se uskutečnilo tento týden v Bratislavě. Olomoucký tým se prosadil v konkurenci šesti českých a slovenských fakult.

„Tak vysoké ambice jsme neměli, bylo to přece jen klání těch nejlepších. Tím více jsme rádi, že se nám podařilo dobře reprezentovat fakultu. Chtěli jsme především získat zkušenosti a dokázat, že znalosti nabyté v průběhu prvního semestru lze tímto způsobem zúročit,“ uvedla Šárka Vandová.

Excelentní výkon olomouckého týmu

Olomoučtí studenti obsadili druhou pozici za vítězi z brněnské právnické fakulty, na třetím místě skončil tým z Bratislavy. Lenku, Šárku a Milana přitom od prvenství dělil pouze jediný bod. „A to porota ani nevěděla, že při své přípravě nevyužili žádné povolené prameny a literaturu, vše řešili pouze na základě svých aktuálních vědomostí,“ komentovala olomoucký úspěch členka poroty a vedoucí olomoucké katedry teorie práva a právních dějin Kamila Bubelová.

Schopnosti právní argumentace změřily soutěžní týmy na základě fiktivního sporu o vlastnictví vepřového dobytka, který získal soused jejich majitele při zahnání vlčí smečky. Studenti měli posoudit, zda se jednalo o krádež nebo o lov, komu budou prasata patřit, a navrhnout případné možnosti soudně se bránit. „Šlo o kombinaci věcných a obligačních práv,“ doplnila Bubelová.

Na rozdíl od ostatních moot courtů účastníci nevystupovali v rolích žalobců a žalovaných, ale zadanou kauzu řešili formou obhajoby svého právního stanoviska před odbornou porotou. Ta posuzovala především správnost argumentace, znalosti a pochopení teoretického zázemí a schopnost jejich aplikace na konkrétní případ. Mezi hodnotící kritéria patřily také prezentační a jazykové schopnosti a pohotovost reakcí na dotazy porotců. „Výkon olomouckého týmu byl excelentní. Porotci hodnotili také spolupráci v rámci týmu a ta byla u našich studentů jednoznačně nejlepší, byli nejsehranější,“ zdůraznila Bubelová.

Finanční odměna i úspěšně složená zkouška

Při závěrečném vyhlášení výsledků obdržely tři nejlepší týmy finanční odměnu ve výši 300, 200 a 100 euro. Všichni účastníci převzali také diplomy a drobné dárky.  Šárka si zároveň cení získání zkoušky z římského práva. „To, že jsme obstáli před doktorkou Bubelovou, je možná nejdůležitější,“ prohlásila studentka.

Podle Bubelové si olomoucký tým zasloužil hodnocení za A. „V rámci obhajoby jsem si otázkami ověřila, že ovládají opravdu celou materii římského práva a výborně propojují jednotlivé části, což bývá nejtěžší,“ vysvětlila Bubelová.

Římské právo pro právníky jako anatomie pro lékaře

Druhý ročník mezinárodní kola římskoprávního moot courtu se konal 7. května v Bratislavě. Porota složená ze zástupců českých a slovenských právnických fakult hodnotila výkony týmů z Olomouce, Prahy, Plzně, Brna, Bratislavy, Trnavy a Banské Bystrice. Poděkování za perfektní organizaci a zajištění hodnotných finančních cen patří podle Bubelové především bratislavské pobočce organizace studentů práv ELSA – European Law Students' Association a jejímu viceprezidentovi Pavolu Krajčimu.

Letošní soutěž navázala na svůj zahajovací ročník, který se konal loni v Olomouci. „Zásluhu na tom má loňská koordinátorka olomoucké Elsy Kateřina Kapková. Do té doby se římskoprávní moot courty konaly pouze na jednotlivých fakultách. Nejstarší tradice je právě na olomoucké fakultě,“ doplnila Bubelová.

Hlavním záměrem soutěže je připravovat studenty na právnickou praxi prostřednictvím samostatného řešení právního problému včetně nácviku argumentace a vystupování před publikem.

Studenti, kteří získají „ostruhy“ v římskoprávním moot courtu, uspějí podle Bubelové ve vyšších ročnících i v soutěžích simulovaných procesů v rámci občanského a mezinárodního práva nebo v oblasti lidských práv. „Římské právo je pro právníky totéž jako anatomie pro lékaře. Vytváří základ, bez něhož se sice dá dále kulhat, ale nikoli běžet,“ dodala Bubelová.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.