Studenti olomouckých práv umějí argumentovat. V celostátní soutěži skončili druzí

Finále soutěže se konalo na Ústavním soudu (olomoučtí studenti vlevo).
Foto: Ústavní soud ČR
pátek 18. března 2016, 13:30 - Text: Eva Hrudníková

S druhým místem se vrátili studenti Právnické fakulty Univerzity Palackého z finále soutěže v Lidskoprávním Moot Courtu. Celostátní klání v simulovaném soudním procesu se konalo v prostorách Ústavního soudu. Tým ve složení Leontýna Bártová, Jan Hudáč, Miroslav Tichý, Tereza Heroutová nestačil pouze na soupeře z brněnské právnické fakulty.

Organizátoři zadali studentům pro letošní ročník případ třináctiletého autisty, jehož rodiče hledají alternativu k jeho dlouhodobému pobytu v psychiatrické léčebně. Soudní spor, kdy žalovanou byla zdravotní pojišťovna, se týkal snahy rodičů domoci se péče pro syna v rodinném prostředí. Březnovému finále předcházela fakultní kola a několikaměsíční příprava soutěžících. „Na naší fakultě se přihlásilo sedm týmů. Pět z nich podalo písemné podání a čtyři pak dostaly možnost utkat se v ústním kole. Do Brna jsme vyslali dva nejlepší týmy,“ řekl Maxim Tomoszek, proděkan pro studijní záležitosti a koordinátor soutěže.

Ve finále na Ústavním soudu se sešlo celkem šest týmů ze tří právnických fakult, vždy po dvou z Olomouce, Brna a Prahy. Maxim Tomoszek považuje druhé místo olomouckých posluchačů za velký úspěch. „Argumentovat před soudci Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu je pro studenty jedinečná a cenná zkušenost. Velmi oceňuji, že studenti nad rámec běžných studijních povinností věnují čas přípravě na soutěž a svými výsledky skvěle reprezentují svou alma mater. Vyrovnanost finálového souboje a jeho celková vysoká úroveň dokládá kvalitu výuky v oblasti lidských práv nejen v Olomouci, ale v Česku obecně,“ uvedl proděkan.

Jedním z členů stříbrného týmu byl Miroslav Tichý. „Díky soutěži jsem si prohloubil právní znalosti a naučil se pracovat s případem jak z pohledu žalobce, tak i žalovaného. Také se mi zvýšilo sebevědomí, co se týče mluveného projevu. Vyzkoušel jsem si, zda jsem schopen přesvědčit zkušené soudce. Prestižní pro mě bylo i to, že se soutěžilo přímo na Ústavním soudu,“ zhodnotil Miroslav Tichý, posluchač 4. ročníku práv. Účast v  Lidskoprávním Moot Courtu všem studentům doporučuje. „Už teď zvažuji, že se přihlásím do příštího ročníku,“ dodal.

Finálová kola rozhodoval senát složený ze soudců Zuzany Candiglioty, Kateřiny Šimáčkové, Vojtěcha Šimíčka a Filipa Dienstbiera, který zároveň působí v Olomouci na katedře správního práva a finančního práva. Soudní senát hodnotil vedle právní argumentace i prezentační dovednosti studentů nebo týmovou spolupráci.

Lidskoprávní Moot Court pořádaný Ligou lidských práv má tradici na právnických fakultách po celém světě. V Česku se soutěž konala počtvrté. Olomoucká právnická fakulta se zatím účastnila všech ročníků. Vedle stříbrného týmu se v Brně představili také Kateřina Müllerová, Luděk Plachký, Marcela Vrbová a Viktor Amler.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.