Street law znamená studovat, učit a zároveň se bavit

Street law v podání studentů právnické fakulty.
Fotogalerie: Velena Mazochová
sobota 29. listopadu 2014, 09:35 - Text: Velena Mazochová

Ojedinělým způsobem výuky prošli počátkem listopadu studenti právnické fakulty, kteří si jako volitelný předmět vybrali spotřebitelské právo. Prostřednictvím metody street law prezentovali žákům základní školy úskalí nákupů prostřednictvím internetu a reklamací. Učili se tím, že učili jiné. 

„Včera jsem si koupil mobil a inzerovali jste, že je na dvě SIM karty. A koukejte - je jenom na jednu.“
„To vám jako fakt nestačí?“
„Ne, kupoval jsem to na základě vaší reklamy, takže nesplňuje udávané vlastnosti.“
„Mladíku, musíte přece vědět, že to, co je uvedeno v reklamě, není pro prodávajícího závazné …“ 

Takový byl úvod jedné ze scének, které si čtyřčlenná skupina studentů právnické fakulty připravila pro deváťáky olomoucké základní školy na Demlově ulici. Další informace o tom, kdy a za jakých podmínek mají uplatnit reklamaci u vadného zboží, pak získali ze stručného výkladu, na který navázaly jednoduché otázky a zábavná křížovka. Druhá skupina se ve stejném formátu věnovala rizikům internetových nákupů. 

Nejčastější chyba: příliš odborné 

„Studenti si všechno chystají sami – scénku musí vymyslet, připravit a sehrát. Na jejím základě pak vytvoří prezentaci a zjednodušeným způsobem problematiku vysvětlit,“ objasnila garantka předmětu Spotřebitelské právo Blanka Vítová. Studentům zadává téma a reviduje jeho zpracování. „Radím jim především, aby mluvili zřetelně a nahlas. Pokládám jim otázky, které mohou od cílové skupiny očekávat, a upozorňuji na některé nedostatky. Nejčastější chybou je, že to pojmou moc odborně,“ vysvětlila Vítová. 

Právě schopnost srozumitelně vysvětlit laikům vybrané téma a pomoci jim zorientovat se v konkrétní právní problematice je jedním z cílů „práva pro každý den“ – street law. Studentům zároveň umožňuje vnímat propojení mezi právní teorií a praxí, učí je kriticky přemýšlet, kultivovaně diskutovat a porozumět systému fungování práva i jeho vybraným odvětvím. 

Přípravě věnovali studenti několik týdnů. „Všechno jsme ještě znovu společně procházeli, ale nejnáročnější byla určitě scénka. Snažili jsme se, aby to žáky opravdu zaujalo,“ vysvětlila posluchačka pátého ročníku Hana Páleníková. Podle ní i její kolegyně Veroniky Řezníčkové to byla zároveň zábava. 

Příjemné překvapení 

Reakce a pozornost žáků základní školy studenty příjemně překvapila. „Myslím, že by se v naší deváté třídě před deseti lety studenti moc nechytali. Zdejší žáci reagovali hodně a docela věcně,“ potvrdil František Sedláček. Jeho kolega Tomáš Drahorád prohlásil, že je příjemné vrátit se do školních lavic. „Připadáme si hned mladší,“ doplnil. 

Při příchodu do školy budoucí právníci ještě zvažovali, jak budou reagovat na případnou pasivitu publika. „Probírali jsme, co budeme dělat. Záložní scénář ale neexistoval – muselo by se improvizovat,“ řekla Řezníčková. 

Oboustranný přínos 

Podle studentů se investice do přípravy celé akce plně zúročila. Potvrdilo se, že přínos metody street law přesahuje účinnost klasické výuky. „Kdybychom si spotřebitelské právo přišli jen odsedět a pak napsali test, tak to brzy zapomeneme. Museli jsme si vše nejen nastudovat, ale vysvětlit laikům, a to člověka naučí problematiku lépe pochopit. Nákup přes internet a odstoupení od smlouvy si budu už pamatovat, i kdyby mě vzbudili i o půlnoci,“ ujistil František Sedláček, který stejně jako jeho spolužáci zároveň získal dva kýžené kredity. 

Účast studentů olomouckých práv ve výuce ZŠ Demlova má podle zástupce ředitele Stanislava Pospíšila několikaletou tradici. „Za vedení školy si to chválím. Žáci získávají informace mimo to, co se učí ve škole, a hodně si toho na základě praktických ukázek zapamatují,“ potvrdil Pospíšil. 

Street law: pro odborníky i laiky 

Vybrané otázky spotřebitelského práva v listopadu prezentovaly ještě dvě další studentské skupiny.  Pro olomoucký klub seniorů připravili workshop zaměřený na otázky reklamací a problematiky výjezdních akcí „šmejdů“.

„Pro seniory vypracovali navíc vzorové odstoupení od smlouvy a informační leták s přehledem hlavních úskalí a kontakty na bezplatnou právní kliniku na fakultě,“ doplnila Vítová. 

Street law představuje ojedinělý způsob výuky práva, který studentům umožňuje seznámit se s aplikací práva v praxi, konfrontovat teoretické znalosti s každodenní realitou a komunikovat s neprávníky. Zároveň přispívá k podpoře právního vzdělání a kultivaci právního vědomí laiků.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.