Středa na právnické fakultě: debatní setkání s rektorem

Koláž: Žurnál UP
sobota 4. dubna 2015, 09:38 - Text: Velena Mazochová

Série debat s rektorem, duel děkanky a ústavní soudkyně a přednášky dalších zajímavých hostů připravuje na tento semestr spolek studentů právnické fakulty Nugis Finem. Na první z ojedinělých setkání se mohou zájemci těšit už ve středu.

Diskusní cyklus rektora Jaroslava Millera spojuje souhrnný název Putování politickým myšlením, historií a filozofií práv.  První debata s názvem Rozuměli bychom našim předkům? se bude věnovat otázkám srozumitelnosti právních pojmů a změnám významu slov v právu. Je připravena na 8. dubna v aule právnické fakulty od 8 hodin.

Rektorské debaty jsou podle organizátorů zároveň návratem Jaroslava Millera na fakultu, kde řadu let působil. „Mnoho lidí ani neví, že zde učil historii práva,“ vysvětlil John Gealfow z pořádajícího spolku.

Dalším z hostů právnické fakulty bude 7. dubna ředitel GrowJob institute a autor bestselleru Konec prokrastinace Petr Ludwig, který se zaměřuje na aplikaci aktuálních teoretických poznatků do praktického života. Jeho vystoupení uvede výchozí otázka - Jak zlepšit svoje myšlení, a tím i svoji budoucnost?

Dubnovou sérii diskusních vystoupení uzavře o dva dny později duel děkanky právnické fakulty a profesorky rodinného práva Milany Hrušákové s ústavní soudkyní Kateřinou Šimáčkovou.  Debata, kterou bude moderovat Lenka Holá z katedry politologie a společenských věd, se zaměří na problematiku střídavé péče v návaznosti na judikaturu Ústavního soudu.

Pořádáním debat, ale i dalších přednášek nebo workshopů, hodlá spolek Nugis Finem rozšířit své aktivity zaměřené na vzdělávání studentů práv. „Chceme pořádat akce s hosty, které člověk nemá možnost vidět každý den a kteří jsou schopni poskytnout ze své pozice určitým způsobem unikátní pohled na právo nebo i jakoukoli další oblast, která může být pro studenty práv přínosná,“ objasnil Gealfow.

Témata dalších přednášek to potvrzují. Studenti chystají setkání s náměty z psychologie rozhodování, neuropsychologie nebo informačního managementu.

Studentský spolek Nugis Finem neboli „Dost nesmyslům“ chce svou činností podpořit kritické myšlení a prohloubit právní povědomí společnosti. Navazuje na předchozí aktivity skupiny studentů, která předávala svým kolegům své poznatky z průběhu studia prostřednictvím portálu Entoo. Aktuálně připravují také online vzdělávací kurzy pro širší veřejnost. 

Podrobný program dubnových akcí ZDE.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.