Stipendistky z Ukrajiny se dnes seznámily s rektorem

Oděsanky Anastasija Fialkovská, Olha Nestěrenková a Juliana Kichajová dnes navštívily rektora.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 25. září 2014, 13:59 - Text: Pavel Konečný

Svou pomocnou ruku nabídnul dnes ukrajinským stipendistkám rektor Jaroslav Miller. Doktorandky právnické fakulty budou na univerzitě studovat jeden rok.

„Je to gesto solidarity s Ukrajinou, protože v rozjitřené atmosféře ve své zemi se nemohou soustředit na svůj výzkum. Nabídli jsme jim proto, že v něm mohou pokračovat na naší univerzitě,“ uvedl Miller.

Studenti se mohou spolehnout na finanční a sociální zabezpečení. Měsíční stipendium činí 13 tisíc korun. „Byli bychom rádi, kdyby se za ten rok dostali k dílčím výsledkům, které by byly přetaveny do vědeckých studií,“ dodal rektor. Nevyloučil, že by některý ze studentů mohl zůstat v Olomouci déle, pokud by měl silný vědecký potenciál.

„Nabídka přišla od našeho prorektora. Měla jsem obavy, ale ta příležitost byla tak velká, že to převážilo i strach,“ prohlásila devětadvacetiletá lektorka oděské univerzity Juliana Kichajová. Na Ukrajině má rodinu, se kterou je v době konfliktu ještě více svázaná a odjet do Olomouce bylo pro ni dilema.

Rektor studentky seznámil s univerzitou, vysvětlil fungování ISIC karty a ujistil se, že nemají žádné problémy s ubytováním nebo dopravou. Nabídl jim rovněž  nezištnou pomoc. „Jsem vám kdykoliv připraven pomoci, neváhejte se na mě obrátit s jakýmkoliv problémem,“ ujistil studentky.

Od září studuje na Univerzitě Palackého sedm stipendistů z Ukrajiny. Pocházejí z partnerských univerzit. Tři dívky, které dnes navštívily rektora, jsou z Oděsy, ostatní na lékařské a filozofické fakultě pocházejí ze Záporoží a Kyjeva.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.