Souboj argumentů má vítěze. Dva týmy studentů práv se chystají na celostátní finále

Soutěž v simulovaném soudním jednání se konala v poslední den výuky v zimním semestru.
Foto: Eva Hrudníková
úterý 5. ledna 2016, 07:00 - Text: Eva Hrudníková

Zasedací místnost olomoucké právnické fakulty jako jednací síň Krajského soudu v Praze, studenti jako zkušení právníci a soudní senát složený z vyučujících. K tomu všetečné otázky soudců a hlavně souboj argumentů žalobce a žalované strany. V takových podmínkách se na konci prosince odehrálo fakultní kolo soutěže Lidskoprávní Moot Court, klání v simulovaném soudním procesu. Zapojilo se do něj pět studentských týmů. Dva nejlepší postoupily do celostátního kola.

Studenti letos řešili případ třináctiletého autisty, jehož rodiče hledají alternativu k jeho dlouhodobému pobytu v psychiatrické léčebně. Soudní spor, kdy žalovanou byla zdravotní pojišťovna, se týkal snahy rodičů domoci se péče pro syna v rodinném prostředí. „Do letošního ročníku tradiční soutěže se přihlásilo sedm týmů z naší fakulty. Pět z nich podalo písemné podání a čtyři pak dostaly možnost utkat se v ústním kole. Týmy mohou být podle pravidel dvou až čtyřčlenné,“ řekl Maxim Tomoszek, koordinátor soutěže z Právnické fakulty UP.

Složení postupujících týmů

1. místo – Leontýna Bártová, Jan Hudáč, Miroslav Tichý, Tereza Heroutová

2. místo – Kateřina Müllerová, Luděk Plachký, Marcela Vrbová, Viktor Amler

Ústnímu kolu předcházela několikaměsíční příprava soutěžících. Role žalobce a žalované strany měli studenti při ústním fakultním kole přidělené. „V zadaném případu se nám role žalobce, právních zástupců rodičů, zdála snazší a zajímavější. Dávala větší prostor pro argumentaci. Nyní jsou pro nás nejdůležitější rady a doporučení vyučujících – soudního senátu, které využijeme v celostátním finále,“ řekl po skončení soutěže Miroslav Tichý z vítězného týmu. Spolu se svými kolegy chtějí zapracovat především na struktuře argumentů.

Soudní senát hodnotil vedle právní argumentace i prezentační dovednosti studentů nebo týmovou spolupráci. „Oba postupující týmy byly kvalitní. Pokud na sobě ještě zapracují, budou velmi dobrými reprezentanty naší fakulty,“ řekl předseda senátu Jan Kratochvíl z katedry ústavního práva. Finále soutěže v simulovaném soudním řízení se uskuteční v březnu před skutečnými soudci na Ústavním soudě ČR v Brně. Olomoučtí studenti se tam utkají s nejlepšími týmy z pražské a brněnské právnické fakulty. Zadání zůstává stejné.

Lidskoprávní Moot Court má tradici na právnických fakultách po celém světě. V Česku soutěž pořádá čtvrtým rokem Liga lidských práv. Olomoucká právnická fakulta se zatím účastnila všech ročníků.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.