Slovenští pedagogové se inspirují olomouckou výukou práva

Bratislavská návštěva na olomouckých právech, uprostřed Lucia Madleňáková z olomoucké fakulty.
Foto: Velena Mazochová
pátek 4. října 2013, 15:44 - Text: Velena Mazochová

Načerpat inspiraci a seznámit se s inovacemi ve výuce právnických dovedností přijeli do Olomouce pedagogové Právnické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě. Od úterka spolu se studenty absolvovali vybrané klinické předměty a během nadcházejícího víkendu je čeká workshop v Jeseníkách.

Bratislavští pedagogové se zajímali především o vedení právních klinik, předpoklady pro vznik studentské právní poradny či o metodu street law. „Přijeli jsme se především seznámit s klinickými formami vzdělávání, které jsou už v Olomouci zažité a které bychom chtěli přenést do výuky na naší fakultě,“ řekl Tomáš Mészáros z bratislavské katedry teorie práva.

Maxim Tomoszek a Lucia Madleňáková z olomoucké fakulty vedou pro pedagogy a doktorandy v Bratislavě workshopy. „Snažíme se zavádět inovativní formy, s nimiž mají v Olomouci výborné zkušenosti,“ uvedla k důvodu návštěvy Katarína Burdová z bratislavské katedry mezinárodního práva. „Teoretické poznatky o inovativních formách, které se v Olomouci uplatňují, jsme teď mohli porovnat s tím, jak fungují v praxi. A fungují výborně,“ zdůraznil Mészáros.

Moderní formy výuky, které připravují studenty na vstup do právnické praxe, ocenila také Margita Prokeinová z katedry trestního práva. „Nutí studenty aktivně se zapojovat do výuky, při níž musí aktivně spolupracovat,“ zdůraznila Prokeinová.

Po dnech strávených v olomouckých posluchárnách se slovenští pedagogové přesunou spolu s olomouckými kolegy a studenty do Koutů nad Desnou, kde je pro ně připraven víkendový interaktivní workshop. „Jde o úvodní školení pro studenty právních klinik, které pořádáme každý semestr,“ vysvětlila Lucia Madleňáková z pořádajícího Centra pro klinické právní vzdělávání.

Spolupráce s bratislavskou fakultou je podle Madleňákové přínosná pro obě strany. „Pro nás je to nová zkušenost, protože vždy školíme pouze studenty, nikoli vyučující. O to větší je to satisfakce, když reagují pozitivně a mají pocit, že to pro ně má význam. Navíc je pro nás velká pocta, že se pedagogové nejstarší slovenské univerzity zajímají o to, jak se vyučuje na nejmladší české právnické fakultě,“ prohlásila Madleňáková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.