„Šlo nám o zkušenosti, ne o zápočet,“ říká vítězka fakultního Moot Courtu

Vítězná trojice fakultního kola soutěže Moot Court. Šárka Vandová (uprostřed), Milan Vařeka a Lenka Husárová.
Foto: Milada Hronová
pondělí 5. května 2014, 09:32 - Text: Milada Hronová

Šárka Vandová, Milan Vařeka a Lenka Husárová, studenti prvního ročníku oboru Právo zvítězili ve fakultním kole římskoprávního Moot Courtu. Ve středu budou fakultu reprezentovat v mezinárodním kole této soutěže v Bratislavě.

„Nečekali jsme, že postoupíme do mezinárodního kola. Spolužáci z vyšších ročníků měli přece jen více zkušeností, a tak nás vítězství překvapilo. Jsme nadšeni!“ řekla Šárka Vandová. Římskému právu se věnují studenti prvního ročníku v zimním i letním semestru a vítězná trojice si proto řekla, že znalosti učiva zúročí nejen při závěrečné zkoušce, ale i v soutěži. O zápočet jim nešlo.

„Soutěž jsme si užili a šlo nám především o to získat zkušenosti. Do života se určitě hodí,“ doplnila Vandová.

Fakultního kola soutěže římskoprávního simulovaného soudního sporu Moot Court se ve dvou termínech účastnilo celkem patnáct týmů. Soutěžící z různých ročníků obdrželi kauzu a po 20 minutách přípravy ji obhajovali před pětičlennou porotou.

„Hlavním cílem simulovaného soudního procesu Moot Court Competition je prověřit znalosti studentů z oblasti římského práva a dovést je k projevení profesionálních znalostí a argumentačních schopností před porotou složenou z odborníků na daný předmět,“ řekla za organizaci soutěže Lenka Filipová z asociace studentů práv ELSA. Fakultní finále soutěže se uskutečnilo 2. května v jedné z učeben právnické fakulty.

Loňskou mezinárodní soutěž Moot Court vyhráli brněnští studenti. Olomoučtí studenti obsadili šestou příčku. Letošní mezinárodní soutěž čeká na budoucí právníky už 7. května v Bratislavě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.