Simulovaný soudní spor vedly nejlépe Andrea Kneiflová a Barbora Hudková

První a druzí ve fakultním moot courtu (zleva): Barbora Hudková, Andrea Kneiflová, Štefan Rehák a Tomáš Hampl.
Foto: Velena Mazochová
sobota 6. prosince 2014, 10:57 - Text: Velena Mazochová

Fakultní kolo soutěže Lidskoprávní Moot Court vyhrála dvojice studentek práv pátého ročníku - Andrea Kneiflová a Barbora Hudková. Jejich schopnosti argumentace předčily výkon ostatních jedenácti týmů a nominovaly je do celostátního kola. Spolu s nimi se v něm utkají také stříbrní Tomáš Hampl a Štefan Rehák. 

Studentské týmy letos řešily případ půlročního chlapce, který na následky povinného očkování ochrnul, jeho vývoj se zpomalil a začaly se projevovat příznaky epilepsie. Soudní spor se týkal otázky, zda odškodnění, které rodiče po státu požadují, je oprávněné.  V závěrečné fázi soutěže se přitom studentské týmy vystřídaly v roli žalobce i žalovaného.

Třešnička na dortu

„O něco těžší byla role žalovaného – ministerstva zdravotnictví, protože není úplně jednoduché ztotožnit se s povinným očkováním a najít argumenty, proč by stát za poškození neměl odpovídat,“ vysvětlila za vítězky Kneiflová. V celorepublikovém kole budou podle ní cenné některé čerstvě nabyté zkušenosti. „Pokusíme se především najít odpovědi na všetečné dotazy soudního senátu, zvlášť ty, o kterých si nejsme jisté, že jsme je stoprocentně zodpověděly,“ doplnila Kneiflová. 

Zpětnou vazbu z fakultního kola se chystá v Brně uplatnit také stříbrný tým, který očekává i náročnější průběh. „Před ústavním soudem a jeho soudci to bude trochu jiná atmosféra a určitě větší tréma,“ poznamenal student třetího ročníku Rehák. Podle jeho kolegy je každopádně ústní kolo soutěže větší zábava. „To už je jen třešnička na dortu. Nejtěžší je určitě mnohahodinová příprava předcházející ústnímu kolu. Na to se těšíme nejvíc,“ potvrdil Hampl. 

Intelektuální nadílka 

Soudní senát vysoce ocenil oba finálové týmy. Podle předsedajícího Michala Ryšky z Krajského soudu v Brně byla porota jejich kvalitními výkony příjemně překvapena. „Při příležitosti Mikuláše děkujeme za intelektuální nadílku, kterou nám obě strany poskytly,“ komentoval soutěž Ryška. 

Vítězná dvojice přesvědčila zejména argumentačními schopnostmi, jejichž kvalita se podle senátu v závěrečné fázi soutěže výrazně zvyšovala. „V mých očích udělaly obě dámy obrovský pokrok,“ uvedl Ryška, podle nějž se vítězný tým v průběhu semifinálových kol nejlépe vypořádal se zpětnou vazbou. „Byly jste schopny argumentačně reagovat na pojítko mezi lékařem a veřejnou mocí,“ zdůraznil k vítězkám Ryška. 

Konkurence z brněnských a pražských práv

Ve fakultním kole letos soutěžilo dvanáct dvou až čtyřčlenných týmů, které do ústního kola nominovala úspěšně vypracovaná písemná podání. Semifinále a finále proběhlo včera v rotundě právnické fakulty. Dvě nejlepší olomoucké dvojice získaly finanční odměny ve výši tří a dvou tisíc korun. 

Olomoučtí studenti se v Brně utkají s vítěznými týmy z brněnské a pražské právnické fakulty. „Do celostátního kola, které se uskuteční 13. března příštího roku, vysílá každá fakulta dva týmy, takže se jich v prostorách ústavního soudu sejde šest,“ upřesnil koordinátor z právnické fakulty Martin Kopa. 

Moot court, neboli simulované soudní řízení, má tradici na právnických fakultách po celém světě. Ve dvou až čtyřčlenných týmech si studenti mohou ověřit, jak dokáží hájit práva klientů, prohloubit své profesionální dovednosti a prokázat schopnost argumentace před odbornou porotou. Lidskoprávní Moot Court 2014 pořádá stejně jako v minulých letech Liga lidských práv.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.