Senátoři vyberou děkana práv ze dvou kandidátů

Od vzniku právnické fakulty v roce 1991 se v jejím čele vystřídali čtyři děkani. Foto: archiv PF UP
čtvrtek 1. října 2015, 14:00 - Text: Eva Hrudníková

Dva kandidáti vzešli z návrhů na funkci děkana právnické fakulty, které podala do středeční lhůty její akademická obec. Senátoři budou volit mezi Michalem Bartoněm, dlouholetým předsedou akademického senátu, a Zdenkou Papouškovou, proděkankou pro vědu a výzkum. Volby se uskuteční 14. října.

„Oba navržení se svou kandidaturou souhlasí,“ řekl předseda akademického senátu Václav Stehlík. Na setkání akademické obce, které předseda svolal na 7. října na 17 hodin do auly fakulty, představí kandidáti své programové vize pro funkční období 2016-2020. „Poté proběhne moderovaná diskuse, kdy bude prostor pro dotazy,“ upřesnil Stehlík.

Děkana budou členové senátu volit o týden později. Hlasování je tajné, může být až tříkolové, a ke zvolení je třeba získat nadpoloviční většinu hlasů všech členů senátu (tedy 8 z 15). V případě, že senátoři nevyberou žádného z uchazečů ani ve třetím kole, vyhlásí nové volby.

Oba kandidáti dlouhodobě působí na právnické fakultě. Michal Bartoň, z katedry ústavního práva, vedl po dvě funkční období akademický senát. Zdenka Papoušková, z katedry správního práva a finančního práva, je nyní proděkankou pro vědu a výzkum a doktorský studijní program. Současně je i statutární zástupkyní děkanky.

Současná děkanka Milana Hrušáková svůj mandát již obhajovat nemůže. Děkanský post opustí na konci ledna příštího roku, kdy vyprší její druhé funkční období. Do čela fakulty ji senát poprvé zvolil v prosinci 2007, podruhé v listopadu 2011.

Od vzniku právnické fakulty v roce 1991 se v jejím čele vystřídali další tři děkani – Miroslav Liberda, Jiří Blažek a Michal Malacka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.